NDU-aktivisten häktad

Publicerad 2004-01-27 20:05

NDU-aktivisten grips efter lördagens nationaldemokratiska möte i Göteborg.

En av de aktivister från Nationaldemokraterna, ND, som under lördagen attackerade ungdomar i centrala Göteborg häktades under tisdageftermiddagen. Den 17-årige mannen är på sannolika skäl misstänkt för misshandel, försök till grov misshandel och rån.

Det var efter ND:s torgmöte på Harry Hjörnes plats i centrala Göteborg som misshandeln ska ha ägt rum. Flera personer ur ND:s vaktstyrka attackerade då ett antal ungdomar vid Bältesspännarparken. Den 17-årige mannen greps på plats tillsammans med ännu en aktivist från ND. Den andre är nu släppt. Enligt vittnesuppgifter ska 17-åringen också ha dragit kniv under tumultet.

17-åring med långt engagemang
Trots sin låga ålder har 17-åringen ett relativt långt engagemang inom extremhögern. Han sökte 2000 medlemsskap i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU. Han har därefter engagerat sig i den löst sammansatta nazistorganisationen Nationell samling för att därefter gå vidare till Nationalsocialistisk front, NSF. Nu är han aktiv i Nationaldemokraterna och dess ungdomsförbund, NDU. I slutet av december deltog 17-åringen i partiets årliga julsammankomst i Göteborg.
17-åringen är sedan tidigare också dömd för bland annat vapenbrott. I november greps han i samband med Svenska Motståndsrörelsens manifestation på första långgatan i Göteborg.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här