Besvikelse hos Sverigedemokraterna | Expo.se

Besvikelse hos Sverigedemokraterna

Publicerad 2004-06-14 02:29

Trots en intensiv valkampanj går Sverigedemokraterna tillbaka jämfört med riksdagsvalet 2002. Resultatet kommer som en besvikelse för partiet.

– Ja, det är en smärre besvikelse. Målet var ju att öka jämfört med riksdagsvalet, säger Sverigedemokraternas pressekreterare, Mattias Karlsson.
Sverigedemokraterna hade hoppats på att EU-valet skulle innebära ett steg framåt för partiet inför riksdagsvalet 2006. Det preliminära valresultatet visar dock att partiet gått tillbaka. I 163 av 290 kommuner har de tappat väljare jämfört med riksdagsvalet 2002. I 86 kommuner står partiet stilla och i bara 41 kommuner har Sverigedemokraterna lyckats höja andelen väljare.

Väljarna valde soffan

Mattias Karlsson tror att det finns flera orsaker till det dåliga valdeltagandet:
– Vi förlorade röster på att flera av våra väljare valde soffan och på att junilistan tog flera av våra väljare.

Medan partiet i sin propaganda tvärsäkert hävdat att de kommer att komma in i EU- parlamentet har de interna målen varit lägre ställda. Minimimålet för partiet har under hela valrörelsen varit att komma över en procent, ett mål de klarade med nöd och näppe. Om partiet hade kommit under en procent hade de varit tvungna att betala för sina valsedlar, en kostnad som hade legat partiet i fatet i valkampanjen inför riksdagsvalet 2006. Med det som bakgrund är Mattias Karlsson, trots det dåliga valresultatet, positiv.
– Vi klarade en procent och vi går fram jämfört med förra EU-valet. Samtidigt hade vi väntat oss ett bättre resultat. Men jag tror att vi har visat att vi är mer än ett enfrågeparti genom att ha profilerat oss som ett EU-negativt parti hos det svenska folket.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons