Israel Shamir ljuger om sin historia | Expo.se

Israel Shamir ljuger om sin historia

Publicerad 2004-06-21 19:52

Israel Shamirs officiella biografi är i flera avseenden rena påhitt. Egentligen heter han Jöran Jermas och är sedan flera år svensk medborgare. Själv vill han inte svara på några av Expos frågor.

Enligt den officiella versionen som finns på Israel Shamirs hemsida är han frilansjournalist i Israel och bosatt i Jaffa. I själva verket är han svensk medborgare och officiellt bosatt i Stockholm.

Israel Shamir är född i Novosibirsk i Ryssland 1947 och emigrerade till Israel 1969. Där deltog han i kriget 1973 som fallskärmssoldat. Efter kriget ska han ha inlett sin journalistiska bana. Han rapporterade från bland annat Sydostasien.
År 1975 flyttade Shamir till London för att jobba för BBC. Mellan 1977 och 1979 skrev han ifrån Japan. 1980 flyttade han tillbaka till Israel. Där han ska ha jobbat för tidningen Haaretz. Vid denna tidpunkt ska han dessutom ha varit talesman för det numera nedlagda socialistiska partiet Mapam.

Shamir flyttade från Israel tillbaka till Ryssland. Därifrån rapporterade han mellan 1989 och 1993. År 1993 återvände han till Israel och bosatte sig i Jaffa. Så långt den officiella historiken.

Svensk medborgare
På sin egen hemsida beskriver sig Shamir som en respektabel och erfaren journalist. Men det finns flera frågetecken kring Shamirs biografi.
En sak Shamir glömt att berätta är att han sedan länge är svensk medborgare och att Israel Shamir inte längre är hans riktiga namn. I april 2001, några månader innan hans hemsida registrerades, bytte han namn till Jöran Jermas.
Redan 1984, när Jermas enligt sin officiella historia befann sig i Israel, var han i själva verket bosatt i Sverige där han fick ett svenskt personnummer.
I uppgifter från folkbokföringen kan utläsas att han sedan dess varit skriven på en adress i Stockholm. 1992, då han enligt egna uppgifter var bosatt i Ryssland, blev han i själva verket svensk medborgare.

1993, vid tiden för Shamirs påstådda återresa till Israel, utvandrade han enligt den svenska folkbokföringen till Ryssland.

Utvandrar officiellt
I september 1998 kom Jermas officiellt tillbaka till Sverige. Han kom då från Israel där han hade gift sig med en ny kvinna. Hon utvandrade senare från Sverige under 2001. Var Jermas har befunnit sig sedan dess är osäkert. Han uppger själv att han varit i Israel sedan 1993, men enligt den svenska folkbokföringen är han fortfarande bosatt i Sverige.
Vad Jermas gjort under sin tid i Sverige är oklart. Sedan 1991 har han ingen registrerad inkomst. Att han har band till Sverige är det dock ingen tvekan om. Han har två söner tillsammans med en svensk kvinna. Den yngste sonen var en av de svenska aktivister som greps av israelisk militär i samband med den israeliska belägringen av Födelsekyrkan i Betlehem i början av maj 2002.

Olika identiteter
Att följa Jöran Jermas historia är komplicerat. Inte nog med att flera av hans egna uppgifter inte stämmer. Han har under sitt liv använt ett flertal olika identiteter. I en intervju i tidningen Ma´ariv förklarar Jermas mamma att hennes son i själva verket föddes med efternamnet Schmerling.
Med tiden började han också använda sig av namnet Robert David i samband med att han skrev artiklar. Det är dock under namnet Israel Shamir han har blivit känd.

Journalistkarriär
Jöran Jermas journalistiska karriär är, om man ska döma av hans egna uppgifter, imponerande. På den israeliska tidningen Haaretz där Jermas själv påstår att han jobbat känner man dock inte igen hans namn. Efter vidare undersökningar bekräftar de dock att han har skrivit ett antal frilansartiklar till tidningen.

Vad som står klart är att Jöran Jermas ofta är på resande fot. För inte länge sedan var han hemma i Sverige vid releasefesten för sin bok. När Expo får kontakt med honom är han i Spanien för att göra reklam för den spanska utgåvan av boken. Han vill dock inte svara på Expos frågor. I ett e-postbrev svarar han irriterat:
– It is misrepresentation to describe oneself a journalist when one works as a spy for ADL, as Expo is just a front for ADL. If you are a journalist so are the investigators of Abu Ghraib and Muskabiye.* Please refrain from snooping into my private life, otherwise you will hear from Swedish police.


* Anti-Defamation League, ADL, är en amerikansk judisk organisation som granskar och bevakar högerextremism och antisemitism. Abu Ghraib är det irakiska fängelse där amerikanska soldater avslöjats tortera irakiska fångar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons