Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När halva partistyrelsen i slutet av augusti valde att lämna Nationaldemokraterna så var det förvånande att Fredrik Bergman inte lämnade in samtidigt. De som lämnade partiet var Bergmans allierade och de som han stod närmast i partiet. Ändå så sa han då till Expo att han inte ville kommentera det som hänt mer än att han satt kvar på mandatet för Nationaldemokraternas räkning.

Fredrik Bergman är den enda som fram tills nu som hållit på partiets policy om att inte prata med Expo, men nu bryter han tystnaden för att delge sin ståndpunkt om splittringen i partiet. Bergman säger när vi ringer honom vid lunchtid på fredagen först att han egentligen inte vill prata med Expo, men ber om en timmes betänketid.

- Jag kan berätta om min ståndpunkt och hur läget är för tillfället, säger han en timme senare.

Var står ni i Södertälje i splittringen, är ni kvar eller har ni lämnat Nationaldemokraterna?
- Vi har tagit en time out från riksorganisationen och koncentrerar oss på att slutföra budgetarbetet i kommunfullmäktige.

Och det sköter ni som enskilda ledamöter, du och Hans Pettersson?
- Ja, tills vidare och så får vi se vad utgången blir av söndagens extrainsatta riksårsmöte.

Vad är orsaken till att ni tar time out?
- Det har ju hänt väldigt mycket grejer och det gäller väl mest att vi ska ha en chans att prata ihop oss.

Vad skulle det krävas för att du skulle gå tillbaka till Nationaldemokraternas riksorganisation?
- De måste uppvisa en långsiktig strategi för partiet. Hur den skulle se ut vill jag inte spekulera i men möjligtvis återvända till hur partiet fungerade när det grundades. Det har ju hänt väldigt mycket det senaste året och de som är kvar behöver bevisa att det inte kommer att fortsätta på det viset.

Fredrik Bergman berättar att han vill att kommunföreningen ska få en chans att ta ett beslut tillsammans och då måste ett möte hållas som uppfyller stadgarna. Han säger att han inte vill sätta sig över medlemmarna i ett sådant beslut som att helt lämna partiet och därmed bli politisk vilde i kommunfullmäktige.

Det är dock inte troligt att Fredrik Bergman återgår till riksorganisationen. Han har hela tiden varit allierad med de som nu lämnat partiet och han har också kritiserat Marc Abramsson för upplägget av demonstration mot Pridetåget 2003, då det slutade våldsamt upplopp och grov misshandel av pressfunktionären Facundo Unia.

Fredrik Bergman tycker att han och kommunföreningen har hunnit uträtta en hel del. Han säger att han mest arbetat lokalt och att det rört sig om att väcka frågor och bredda debatten i kommunfullmäktige. Han erkänner att det känns tungt nu när partiet faller samman.

- Ja, alltså jag blir rätt ställd av frågan. En dum fråga förtjänar ett dumt svar brukar man ju säga. Behöver jag svara på den ens? Självklart så är det ingenting i det här som är positivt – det säger sig självt, avslutar Bergman.

På söndag håller Nationaldemokraterna sitt extrainsatta riksårsmöte. En ny partistyrelse ska utses och en ny partiordförande. Frågan är vem som kommer att sätta sig bakom rodret i ett sjunkande skepp. Tomas Johansson har sagt till Expo att han inte kandiderar. Jonas De Geer som varit på tapeten är knappast intresserad efter de senaste månadernas kris i partiet. Kvar på Marc Abramssons lista över tänkbara partiledare är Jörgen Kromann, syddistriktets ordförande som inte ens suttit i partistyrelsen.

Nationaldemokraterna har på mindre än en veckas tid förlorat makten över sina fyra kommunala mandat som man vann i valet 2002.

När Expo ringer upp Marc Abramsson för en kommentar svarar en tjej i telefonen som presenterar sig som Elin. Marc vill inte prata direkt med oss men Elin framför en fråga till honom från Expo.

Hur ser du på att ni tappat alla era kommunala mandat på bara tre fyra dagar?
- Det har vi inte och i övrigt har vi inga kommentarer, hör man Marc Abramsson säga i bakgrunden innan det korta samtalet är över.