»I år har talen blivit otäckare«

Publicerad 2004-12-11 20:05

Årets Salem manifestation börjar lida mot sitt slut, och inne i värmen på sitt kontor summerar Salems kommunalråd Lennart Kalderén, m, sina tankar.

Han noterar att tillströmningen av de främlingsfientliga demonstranterna har minskat och att antirasisterna valt att hålla sina motdemonstrationer utanför Salem i år.

- Det är ju en viss minskning för den här främlingsfientliga marschen. Det är dock bra att antirasisterna i år har valt att fokusera på sakfrågan. Det var förnuftigt tänkt av dem att lägga motdemonstrationen på annat håll, säger Kalderén.

Han tillägger dock att problemet kvarstår, för roten till problemet har inte varit antirasisters bråk med polisen utan att de främlingsfientliga krafterna kommer till Salem varje år för att hålla marschen.

Kalderén har också märkt en hårdnande attityd bland årets demonstranter jämfört med tidigare år.

- I år har talen blivit otäckare. De har också blivit mer extrema. I år heilade de till exempel och ropade ”Hell Seger”, för att få ut sina främlingsfientliga åsikter, säger Kalderén som hoppas att demonstrationerna kommer att minska i betydelse i och med att mordet på Daniel Wretström blir mer avlägset i tid.

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.