Partiledare skyller på dålig demonstrationstradition

Publicerad 2005-06-12 03:27

Ett 70-tal mestadels tillresta sverigedemokrater samlades på nationaldagen i Växjö för att demonstrera. Demonstrationen var placerad i Växjö på grund av att partistyrelseledamoten Richard Jomshof nyligen inte fått sin tjänst som lärare förlängd på en skola i kommunen.

På söndagen hade den nyvalda partistyrelsen samlats i den närliggande orten Rottne där ett samkväm för partiaktivister också hade anordnats. Arrangemanget blev attackerat av våldsamma vänsterextremister. Ett antal bilar blev förstörda och festdeltagarna angreps även fysiskt. Ambulans tillkallades och en person fick föras till sjukhus. Attacken nämdes flera gånger av talarna på nationaldagen.

- Vi startar från och med i dag en solidaritetsfond för de drabbade, sa Mattias Karlsson som var konferencier för dagen.

Övriga talare var kommunfullmäktigeledamoten Sven-Inge Dahlman från Svalöv, Gorm Lind från Trollhättan och den nyvalde partiledaren Jimmie Åkesson från Sölvesborg.

Åkesson tyckte att deltagarantalet var som förväntat.

- Vi har ingen demonstrationstradition i partiet, säger Åkesson till Expo.

Sverigedemokraterna arrangerade under 1990-talet årligen den så kallade ”Engelbrektsmarschen”. Vid den största demonstrationen, 1993, lyckades SD samla 450 personer. Partiet har även demonstrerat vid 1:a maj, 30:e november och i olika valrörelser. Efter partisplittringen 2001 övertog dock det då nybildade Nationaldemokraterna initiativet till större demonstrationer för högerextremister. Idag är det öppet nazistiska grupperingar som lockar flest deltagare.

Alexander Bengtsson


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.