Leni Björklund: "Inga nazister i försvaret"

Publicerad 2006-04-23 09:34

"Det ryms inga nazistiska värderingar i en verksamhet som ytterst syftar till att med vapenmakt kunna försvara alla svenskar", säger Leni Björklund.

Försvarsmakten och ÖB står för en värdegrund som är helt motsatt nazistiska värderingar. Det säger försvarsminister Leni Björklund i en kommentar med anledning av diskussionen om värnpliktiga nazister i det svenska försvaret.

- Vi ska inte ha några nazister i det svenska försvaret. Det ryms inga nazistiska värderingar i en verksamhet som ytterst syftar till att med vapenmakt kunna försvara alla svenskar. Vårt försvar är ju till för att försvara demokratin både här hemma och i internationella fredsinsatser, säger försvarsministern.

Åsiktsfriheten innebär att alla personer får ha vilka åsikter de vill, men samtidigt är de värnpliktigas miljö under utbildningen en miljö med vapen, tunga fordon och andra riskmoment, fortsätter Leni Björklund.

- Den som gör sin värnplikt måste kunna lita på kamraterna och en person som sympatiserar med främlingsfientliga våldsideologier är helt enkelt inte lämplig att göra värnplikten.

Försvarsministern uppger att hon inom kort tänker ta upp frågan om nazister i det svenska försvaret med ÖB och Pliktverket.

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.