Misslyckat nationaldagsfirande i Skåne

Publicerad 2006-06-07 13:31

I södra Sverige var flera högerextrema manifestationer inplanerade under nationaldagen. I Klippan blev Nationaldemokraterna utbuade och Nationalsocialistisk Front fick ställa in sina aktiviteter i Kristianstad.

Annons

Annons

Det marginaliserade partiet Nationaldemokraterna, ND, deltog inte vid demonstrationen i Stockholm där närstående nationalsocialistiska organisationer stod som arrangörer. Istället uppmanade ND sina medlemmar och sympatisörer att fira nationaldagen på de orter där partiet kandiderar till kommunfullmäktige.
I Skåne hade ND lagt sitt firande i Klippan dit ett tiotal aktivister från Skåne och Blekinge hade begett sig.

Inställt tårtkalas

ND meddelade ett par dagar innan nationaldagen att de planerade att bjuda pensionärerna vid ett av kommunens äldreboenden på tårta. Detta sedan en sverigedemokrat fått avslag på ett medborgarförslag om att kommunen skulle göra detsamma. Nationaldemokraternas tårtkalas verkar dock ha kommit av sig. Pensionärer på äldreboendet bjöds förvisso på tårta men dessa hade kökspersonalen bakat.

Utbuad manifestation

Nationaldemokraterna siktade istället in sig på att delta vid Klippans kommuns nationaldagsfirande. I hembygdsparken hade fem stycken nationaldemokrater samlats med en banderoll med parollen: ”Välfärd före mångkultur - rösta för förändring. Partiets organisatör i Sydsverige, Kim Benito Fredriksson, fanns på plats för att anföra manifestationen.
ND:s närvaro uppfattades inte som positiv av de nationaldagsfirande Klippanborna.

- Slå ner dom jävlarna, skrek ett par äldre damer med rullatorer till de fyra poliser som anlänt platsen för visitering av de fem nationaldemokraterna.

Inställt i Kristianstad

I Kristianstad, där Nationalsocialistisk Front kandiderar i hösten kommunval, hade vänsterextrema grupper samlats till demonstration. Medan Nationalsocialistisk Front ställde in sin flygbladsutdelning som var planerad att hållas i centrala Kristianstad.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.