NSF-ledare dömd för övergrepp på 12-åring | Expo.se

Annons

NSF-ledare dömd för övergrepp på 12-åring

Publicerad 2006-06-01 15:50

NSF-ledaren demonstrerar mot Pridefestivalen i Stockholm den 6 augusti förra året.

Igår stod NSF-ledaren i Uppsala inför rätta för grov misshandel av en person som grundlöst pekats ut som pedofil. För tre år sedan dömdes han själv för sexuellt utnyttjande av en underårig flicka.

Tillsammans med två kamrater som är aktiva i samma organisation ska han ha jagat en man från en bygdegård i Skyttorp natten till den 1 april. Angriparna sparkade omkull sitt offer, överöste honom med sparkar varav de flesta ska ha måttats mot huvudet.
Nazistledaren har erkänt att han efter misshandeln kissade på den misshandlade mannen. Motivet tros vara att nazisterna grundlöst tog mannen för pedofil.
Nu hör det till saken att nazistledaren själv är dömd för sexualbrott. Offret är en underårig flicka.

”Ensidigt utnyttjande”
Han blev medlem i Nationalsocialistisk front, NSF, 2002. Då hade övergreppen mot flickan pågått i flera år. Till slut bröt hon ihop och valde att berätta för skolsköterskan om vad hon utsatts för.
Enligt tingsrättsdomen våren 2003 har den unga mannen vid minst tio tillfällen haft samlag med den underåriga flickan. Tingsrätten skriver också att ”samlagen varit ett helt ensidigt utnyttjande” av flickan som precis hade fyllt 12 år vid det första övergreppet.
Den unga mannen dömdes till vård inom socialtjänsten och placerades på ett ungdomshem som speciellt arbetar med unga sexualbrottslingar.

Tingsrätten skriver i sin dom att ”De brott [nazistledaren] döms för har ett mycket högt straffvärde. En vuxen person hade med säkerhet dömts till ett långt fängelsestraff.”

Nekade till brott
Nazistledaren nekade till övergreppen. Han överklagade också domen, men en enig hovrätt såg inga skäl att göra en annan bedömning än den tingsrätten gjort.

Mannen har en tid varit kontaktman för NSF i Uppsala. Han säger själv i förhör att han är ledare för organisationen i staden.

MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons