Andreas Lundkvist får "varning"

Publicerad 2006-08-11 07:39

Det går att ställa upp som kandidat för Sverigedemokraterna trots samröre med nazister.

Efter Expos avslöjande om att den sverigedemokratiska toppkandidaten Andreas Lundkvist deltagit i en nazistmarsch i Sollentuna för två år sedan meddelar nu partiledningen honom en varning. Men han får fortfarande representera partiet, uppger Sveriges radio Östergötland.

Skada partiet

Andreas Lundkvist är Sverigedemokraternas enda namn i Finspång och han toppar också partiets lista till landstinget i Östergötland. En strykning av Andreas Lundkvist skulle skada partiet mer än att ha honom kvar, säger Sverigedemokraternas distriktsordförande i Östergötland, Adam Linnerheim, till Sveriges radio Östergötland.
Han säger samtidigt att det som hänt är till stor nackdel för partiet.

Andreas Lundkvist har uppgett att han ångrar sitt deltagande i demonstrationen och att något liknande inte kommer inträffa igen. Men igår kunde Expo avslöja fler exempel på toppkandidatens samröre med lokala nazister.

Nazistkontakter i Norrköping

I juni avslöjade Expo att en annan toppolitiker för Sverigedemokraterna i Östergötland, förstanamnet i Norrköping Petter Carlsson, deltog på en vit makt-spelning arrangerad av öppet nazistiska Nationalsocialistisk front hösten 2001. Också han får fortsätta representera Sverigedemokraterna.

Partiet såg däremot allvarligt på att tredjenamnet på samma lista dömts till dagsböter för att ha förmått en vän att ljuga i en utredning hos socialtjänsten. Han ströks omedelbart.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.