Dansk folkeparti: ledande på uteslutningar | Expo.se

Annons

Dansk folkeparti: ledande på uteslutningar

Publicerad 2006-10-06 15:53

Det är inte bara Sverigedemokraterna som har problem med nazikopplingar och inre konflikter. Sedan grundandet 1995 har den danska motsvarigheten Dansk Folkeparti uteslutit ett 40-tal aktiva medlemmar. Det finns inget annat danskt parti som haft så många uteslutningar. Här är hela listan:

Augusti 2006: Åtta lokalordföranden och en sekreterare utesluts sedan de öppnat för möjligheten att sympatisörer till Dansk Front och den danska naziströrelsen att bli medlemmar.

Juli 2006: Lokalordförande i Kalundborg, Dan Jochumsen, blir utesluten sedan det avslöjats att han var dubbelorganiserad och medlem i nazistorganisationen Dansk Front.

Augusti 2005: Vice ordföranden för Dansk Folkeparti i Århus Per Hovgaard blir utesluten ur partiet. Han hade dessförinnan fått ett ultimatum där han tvingades få allt han skrev för publicering i lokalpressen först skulle godkännas av partiledningen.

2002-2003. Cirka 10 medlemmar i Dansk Folkepartis ungdomsförbund i Århus blir uteslutna efter att det kommit fram att de sympatiserar med nazistorganisationen Dansk Front. Flera av dem är idag centralfigurer i Dansk Front Århus.

November 2000: Efter en lång tids oroligheter i Dansk Folkepartis avdelning i på Västsjälland väljer hela styrelsen att lämna partiet.

Oktober 2000: Fyra medlemmar från Västsjälland blir uteslutna ur partiet.

Okotober 2000: Hela styrelsen för Dansk Folkeparti i Görlev på 18 personer lämnar partiet i protest sedan partiledningen uteslutet deras ordförande.

Juli 2000: Partiet utesluter folketingsledamoten Mogens Andreasen.

Juli 2000: Peter Kjeelerup Hansen från Århus blir utesluten ur partiet sedan han i öppen debatt kallat en partikollega för ”en förvuxen och omogen barnrumpa”

Juni 2000: Lokalavdelningsordföranden i Augustenborg, Freddy Hansen, utesluts sedan han kritiserat partiledningen.

Maj 2000: Tre kommunfullmäktigeledamöter i Köge lämnar partiet för att gå över till de Konservativa.

Augusti 1999: 19 medlemmar i Dansk Folkepartis ungdomsförbund varav 12 samtidigt är medlemmar i Dansk Folkeparti blir uteslutna med motiveringen att de planerade en kupp inom Dansk Folkepart.

Juni 1998: Dansk Folkeparti i Sydjylland splittras. Partiet utesluter sekreteraren i Distriktsstyrelsen för att hon uttryckt sig kritisk mot deras arbetsmetoder.

Februari 1998: Dansk folkeparti utesluter skrothandlaren Erik Bengtsen från Sydjylland på grund av främlingsfientliga uttalande. Han har bland annat sagt ”kameler hör till Sahara och pingviner till Antarktis. Själv om Mustafa är duktig blir han aldrig dansk. Utlänningar är fostrade som svin och tänker som svin. De ska bara stanna Kloakistan där de hör hemma”.

April 1997: Den tidigare kommunfullmäktigeledamoten Palle Krog och den lokala ordföranden Flemming Toft blir uteslutna sedan de framfört kritik mot partiet.

Källa: Ritzau


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons