FAKTA: Förnekarna | Expo.se

FAKTA: Förnekarna

Publicerad 2006-12-14 21:56

Jan Bernhoff* är långt ifrån ensam. Det finns i dag en rad personer som på olika sätt förnekar eller trivialiserar Förintelsen. Företeelsen är inte ny. Ända sedan krigsslutet har nätverk och personer försökt att föra fram bevis för att Förintelsen inte ägt rum eller varit så omfattande. Förnekarna har alltid lyfts fram av nazistiska grupper som sanningssägare. Syftet är att förringa nazismens brott för att på det sättet sätta nazismen i bättre ljus.

ROBERT FAURISSON
Fransk akademiker som utger sig för att vara ”historieprofessor”. I själva verket var han docent i modern fransk litteratur vid universitet vid Lyon-2 i Frankrike. Han är i dag pensionerad. Faurisson har gjort sig känd för sina mediala utspel och för en rad böcker. Han har flera gånger dragits inför rätta för sina utspel. Han dömdes senast den 3 oktober till tre månaders villkorlig dom och 7500 euro i böter för att i den iranska tv-kanalen Sahar 1 ha sagt att det inte existerade en enda gaskammare i de tyska koncentrationslägren.

DIETLIEB FELDERER
Spred under 1970-och 1980-talet antisemitisk hetspropaganda under namn som ”Bible researcher” och ”Jewish information”. 1983 dömdes han till tio månaders fängelse för hets mot folkgrupp. I domen framgår att Felderer tejpat fast hårtussar och tvålbitar på en skrift om Auschwitz och skickat den till överlevande judar.

Under hela 1980-talet ingick han i redaktionen för den historierevisionistiska tidningen The Journal of Historical Review.

INSTITUTE FOR HISTORICAL REVIEW (IHR)
IHR finns i Kalifornien och presenterar sig som ”ett offentligt utbildnings, undersöknings- och publiceringscentrum, i syfte att stimulera en högre medvetenhet om historiska fakta, speciellt avseende socialpolitiska relevanta aspekter om 1900-talets historia.” Institutet bildades som ett företag 1978 och är i dag tummelplats för världens revisionister. De sprider böcker, skrifter med mera som på olika sätt ifrågasätter Förintelsen. IHR gav tidigare ut tidningen The Journal of Historical Review.

DAVID IRVING
Gav tidigare ut populärhistoriska verk. Samtidigt deltog han i smyg på IHR.s konferenser. I samband med en rättegång mot revisionisten Ernst Zündel 1988 presenterade sig Irving på allvar som revisionist. Han har sedan dess deltagit i en rad nazistiska och revisionistiska sammanhang.

AHMED RAMI
Har gjort sig känd för sin näradiokanal Radio Islam, som i dag är en hemsida. Rami har deltagit på en rad nazistiska och revisionistiska arrangemang. Så sent som 25 november 2006 föreläste Ahmed Rami för Nationalsocialistisk Fronts Stockholmsavdelning om ”den judiska frågan och om sionismens krig mot arabvärlden och islam.” Rami har varit en viktig länk mellan förnekarna och grenar av den islamiska fundamentalismen.

Texten baseras på skriften ”Förnekandet av Förintelsen” av Stephane Bruchfeld. Skriften finns att köpa i Expos butik.

*Artikeln om Jan Bernhoff: Svensk lärare föreläste vid förintelsekonferens


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons