Attackerad student: Jag trodde aldrig att något sådant kunde hända | Expo.se

Attackerad student: Jag trodde aldrig att något sådant kunde hända

Publicerad 2007-06-06 20:16

När Folkets Marsch lämnade Vasaparken strax efter klockan 14 stannade den sista grupperingen, Svenska Motståndsrörelsen (SMR), upp och vände om för att plötsligt och ursinnigt attackera åskådare. Det var en till synes planerad aktion där förbipasserande blev knuffade och slagna medan SMR:arna skanderade ”jävla demokratihoror!”. Inga poliser fanns på plats vid överfallet och SMR kunde efter avslutad aktion ostört återgå till demonstrationståget. Endast två av angriparna omhändertogs av polis.

Studenterna Oskar och Johan var två av de åskådare som drabbades av SMR:s våldsaktion.

– Helt plötsligt rusar de mot de civila som sitter och står vid ingången till parken, berättar Oskar.

Det hela händer på några sekunder. Oskar kastar sig över ett räcke för att ta skydd och blir omsprungen av SMR:are.

– Jag vänder mig om och ser att de slår min kompis Johan. En nazist håller honom i nacklås medan en annan slår honom i huvudet. Runt omkring mig ser jag hur andra människor blir misshandlade, flera SMR:are använder sina flaggstänger som tillhygge.

Oskar skriker ”vi är inte inblandade i det här!” och misshandeln upphör. Först då kommer polisen och ingriper med fjäderbatonger samt arresterar två av SMR:arna.

Tycker du att polisen gjorde en bra insats för att skydda civila?
- De skötte allt väldigt bra när de kom, men de befann sig inte där den kritiska punkten var. Vi hörde en kille säga till polisen ”hjälp, det ligger nedslagna människor här”. Men jag vet inte om polisen gjorde något eller ej, säger Oskar.

– Det kändes väldigt planerat från deras [SMR] sida. Antagligen hade de spanat in området och sett att det var folk där som varit kritiska, buat och så vidare, säger Johan och fortsätter.
– De fick inte in några bra träffar så lyckligtvis fick jag inga bestående men … Jag hade ingen som helst tanke i världen på att något sådant här kunde hända.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons