Maktstrider i nazistdemonstration

Publicerad 2007-06-06 19:52

Svenska motståndsrörelsen, SMR, blåste de övriga nazistgrupperna och kuppade Folkets marsch. Trots rigorösa planer från demonstrationsledningen inför marschen tappade de kontrollen när Svenska motståndsrörelsen kom oanmälda till uppsamlingsplatsen med egna fanor och slagord.

Direktiven stod klara inför Folkets marsch. Nationalsocialistisk front hade krävt att alla fanor och banderoller skulle godkännas av demonstrationsledningen och att endast arrangörerna skulle få sprida sin propaganda och att övriga deltagare skulle marschera under tystnad. När Svenska motståndsrörelsen anlände stod de ensamma på samlingsplatsen utan kontakt med de övriga nazistgrupperna. Under hela marschen gick de övriga grupperna tysta medan SMR hade med sig egen megafon och skrek slagord som ”Döda de röda” och ”Vit revolution utan pardon”.

Svenska motståndsrörelsen har tydligt visat att de valt en radikalare väg en övriga nazistgrupper och att de inte är intresserade av att försöka ena den nu splittrade svenska naziströrelsen. Reaktionerna har inte låtit sig vänta. På nazisternas viktigaste internetforum rapporteras att nazister valt att lämna Folkets marsch i protest mot att SMR fick delta med egna fanor.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.