Bakgrund: Ex-nazist kvar i partiet | Expo.se

Bakgrund: Ex-nazist kvar i partiet

Publicerad 2008-01-29 12:27

Expos granskning inför valet 2006 visade att flera av Sverigedemokraternas kandidater hade kopplingar till vit makt-rörelsen. Tre av dem är fortfarande kvar i partiet.

Daniel Olsson, Sverigedemokraternas dåvarande ordförande i Hässleholm, tillika första namnet på partiets valsedel i kommunfullmäktigevalet, hade tidigare varit medlem i Nationalsocialistisk front.

Petter Carlsson, Sverigedemokraternas första namn i kommunfullmäktigevalet i Norrköping hade valt att åka 30 mil för att kunna delta på en vit makt-spelning i värmländska Munkfors. Spelningen anordnades av Nationalsocialistisk front.

Andreas Lundkvist, första namnet på partiets valesedel i kommunfullmäktigevalet i Finspång deltog i en manifestation i Sollentuna 2004 tillsammans med närmare 500 nazister.


Kvar i partiet


Efter avslöjandet sade Sverigedemokraterna att de skulle göra utredningar om eventuella uteslutningar. Men på Sverigedemokraternas partistyrelsemöte den 24 mars 2007 valde de att inte utesluta eller varna någon av de tre personerna.

Sverigedemokraternas pressekreterare, Mattias Karslsson, menar att det allvarligaste fallet var Daniel Olsson från Hässleholm.
– Den tid som förflutit i kombination med Olssons relativt låga ålder, hans i övrigt klanderfria vandel och hans trovärdiga och starka avståndstagande gjorde dock partistyrelsen beslutade sig för att låta honom kvarbli som medlem under förutsättning att han omedelbart avsade sig sin kandidatur i valet och samtliga förtroendeuppdrag inom partiet, vilket han också gjorde.

När det gäller både Carlsson och Lundkvist betraktar Sverigedemokraterna deras kontakter med vit makt-rörelsen som ett avslutat kapitel.

– Carlsson och Lundkvist tycks ha haft dåligt omdöme i sitt val av vänner när de var yngre, men det finns mig veterligen inga belägg för att någon av dem skall ha sympatiserat med nazisternas idéer eller varit anknuten till någon extrem organisation.

Fotnot
Artikeln är en omarbetad version från kommande nummer av Expo.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons