De binder samman vit makt-industrin | Expo.se

Annons

De binder samman vit makt-industrin

Publicerad 2008-11-25 10:10

Nordvind records är i dag ett av de största vit makt-bolagen i Europa. Bakom står personer som under de senaste decennierna spelat en central roll i den nordiska vit makt-rörelsen.

På Nordvind records hemsida saluförs en mängd nazistisk musik och material. På hemsidan, som registrerades 2004, röjs ingen information om vilka som står bakom bolaget. Enda ledtråden är en postboxadress i Helsingborg.

Nordvind records var ett av de bolag som växte fram ur ruinerna när det nazistiska skinnskalle-nätverket Blood & Honours nordiska förgrening föll samman i början av 2000-talet.

I slutet av 1990-talet tog danska Blood & Honour Danmark via Marcel Schilf över vit makt-bolagen NS88 och NS records. NS88 omvandlades till Nordwind och NS records till Celtic Moon. När Schilf, som då var ledare för Blood & Honours Scandinavia, avled 2001 rasade strukturen samman och två år efteråt upphörde Nordwind och Celtic Moon att existera. I dag drivs verksamheten vidare i moderniserad form genom det Skånebaserade bolaget Nordvind records.

I Nordvinds sortiment återfinns skivor som såldes av föregångarna NS88, NS Records och senare Nordwind och Celtic Moon. Bolaget ger även ut egna produktioner. Sedan 2005 har Nordvind släppt tio skivor i bolagets namn.

Bakom Nordvind records står Kasper Kröner, en 28-årig dansk medborgare som sedan 2002 varit bosatt i Sverige, och den 32-årige dansken Flemming Muff Christiansens. Båda är nu misstänkta av tysk polis för att vara involverade i olaglig spridning av nazistisk musik i Tyskland. De två har sin bakgrund i nazistiska skinnskallekretsar och Blood & Honour Danmark. Efter Marcel Schilfs död var det Kröner som tog över ledarrollen för Blood & Honour Scandinavia.

Även Thomas Ölund, som varit en av ledargestalterna för Blood & Honour i Stockholm och en av centralfigurerna i det nazistiska nätverket Info-14, är drivande i företaget.

Samtidigt som Flemming Muff Christiansen greps av dansk polis misstänkt för inblandning i distribution av vit makt-musik till Tyskland greps även Stephan Günther, en 33-årig tysk medborgare bosatt i Danmark. Günther står bakom Nordisches hilfswerk, en enmansorganisation som länkar samman nordiska och tyska nazister.

I Sverige har Günther tät kontakt med Info 14 och är en förmedlande länk mellan Info 14: s nätverk Fria nationalister och de tyska förebilderna. I Günthers tyska kontaktnät ingår bland annat Thorsten Heise, som har sin bakgrund i förbjudna nazistgrupper i Tyskland men som nu är aktiv i NPD. Efter en husrannsakan hos Heise 2007 fann den tyska polisen anledning att undersöka Nordvind records i Sverige.

Källa: InfoTorg


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons