Nybildat parti demonstrerade i Stockholm

Publicerad 2008-11-30 21:57

Protest utanför Riddarhuset i samband med att Folkfronten presenterade sig för fösta gången i samband med en 30-novembermanifestation till Karl XII:s minne.

Omkring 150 personer från det nybildade nazistpartiet Folkfronten samlades i centrala Stockholm vid femtiden på söndagskvällen för firandet av Karl XII dödsdag.

Årets firande av 30 november gick lugnt till, enligt Stockholmspolisen. Medan demonstrationerna i Lund urartade tidigare i dag lyckades polisen i Stockholm säkra demonstrationstågets väg från Östermalmstorg till det avspärrade slutmålet vid Riddarholmskyrkan.

– Det här är Folkfrontens första offentliga demonstration, sade partiets nyblivna ordförande Daniel Höglund, tidigare i riksledningen för Nationalsocialistisk Front (NSF).

Tal om mångkultur
Folkfronten, som ombildades ur NSF för en dryg vecka sedan, har samma agenda som föregångspartiet. Ambitionen bakom det nya partiet är dock att tona ner nazismen för att nå en bredare målgrupp. Kvällens talare på Riddarholmen undvek mycket riktigt de mest provokativa utspelen och valde istället att tala om vad de uppfattar som kampen för Sverige.

– Vi måste genomföra vad som måste ske – en total avveckling av mångkulturen, sade Daniel Höglund och rev ner applåder.

De inbjudna gästerna från Ryssland var däremot tydligare i sitt budskap och pekade ut globaliseringen som ”det värsta hotet de vita någonsin stått inför”.

Protester vid Nybrokajen
Vid Nybrokajen tvingades polisen hålla undan för ett 50-tal demonstranter. Raketer och smällare slängdes mot demonstrationståget, men polisen lyckades avvärja direkta konfrontationer. En mindre motdemonstration hade även samlats på Riddarhustorget.

Ytterligare en manifestation
Kvällens manifestation var den andra i ordningen under söndagen. Tidigare på dagen, vid tvåtiden, marscherade ungefär 35 medlemmar ur Nationaldemokraternas ungdomsförbund (NDU) samma sträcka. På Riddarholmen hölls flera tal, ett av inbjudna gästen Radim Panenka från tjeckiska partiet Narodni Strana. Även NDU:s ordförande Andreas Nyberg uttalade sig:

– Vi ska rädda vårt folk, land och historia.

Förutom ingripandet mot en ensam motdemonstrant som skramlade med nycklar förflöt även NDU:s demonstration utan några större incidenter.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här