Annons

Vänsterpartist: Judar styr USA

Publicerad 2009-03-09 10:45

Vänsterpartisten Per Rehnberg menade i en artikel att det är mäktiga judar som styr världen.

En lokal vänsterpartist skrev ­antisemitiska texter på nätet. Efter ­kritik togs texterna bort. Den lokala styrelsen anser­ att författaren är ­språkligt ­missförstådd, medan parti­toppen tar avstånd.

Texter om att det är mäktiga judar som styr USA och att den judiska staten driver jorden mot sin undergång är kanske inget som förvånar en besökare på en nazistisk hemsida. Men när idéerna dök upp på Vänsterpartiet Helsingborgs hemsida hörde besökare av sig och undrade vad som stod på.

Den som har författat texterna är Per Rehnberg, ledamot i den lokala styrelsen. Han ser det enbart som att han lägger fram fakta.
– Problemet är att så fort man nämner sionism eller judar i något sammanhang så kopplas det till antisemitism, säger Rehnberg.

Efter att kritik uppkommit mot den första artikeln skrev Rehnberg en andra för att klargöra vad han menat. I den förtydligar han att judarna har många högt stående personer inom medievärlden och ekonomin och att de står nära maktsfärerna.
– Det här stämmer ju, det är ingen hemlighet med det. Man får bara inte säga det, säger Per Rehnberg till Expo.


Lars M Andersson är historiker vid Uppsala universitet och har studerat antisemitismen i tjugo års tid. Han menar att artiklarna är ett skolboksexempel på antisemitiska föreställningar.
– Det han ger uttryck för är en klassisk vanföreställning om att det finns en judisk konspiration som styr världens öden och så är det givetvis inte, säger Andersson. Min bild är att den här uppfattningen har vunnit visst burskap hos intellektuella och att det har blivit legitimt att tro att det finns en sorts kolossalt stark judisk-israelisk lobby som på olika sätt styr världen, säger Lars M Andersson.


Efter att den första artikeln legat uppe på Vänsterpartiet Helsingborgs hemsida i tio dagar plockades den bort på initiativ av distriktsstyrelsen.
– Det är oacceptabelt att de går in och plockar ner artiklarna, säger Per Rehnberg.
Lokalt ser man inte texterna som ett problem:
– Huvudpoängen håller vi med om. Min uppfattning är att han har ett språkbruk som gör att han uttrycker sig så, säger Jenny Björklund-Hansson, ordförande för Vänsterpartiet Helsingborg.

Vänsterpartiet Helsingborg svarade därför med att skriva till Skånedistriktet och framföra att det var fel att gå in och toppstyra.


Vänsterpartiets partisekreterare Anki Ahlsten har en annan syn på saken.
– Jag är glad att distriktet agerade för att plocka bort det här. Det här strider mot vad partiet tycker, säger Anki Ahlsten.

Artiklarna är bortplockade, kvar i skrivande stund ligger i stället en som hävdar att det finns hemliga koncentrationsläger runt om i världen dit personer kan föras till förhör av privata kontrollorgan i storfinansens tjänst.

Texten är hämtad från Expo 1-09


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons