Analys

SD värnar om sina väljare

Publicerad 2009-04-06 18:14

Det tog ett tag, men efter en veckas komprometterande uppgifter om Sverigedemokraternas interna jargong valde i dag partiledaren Jimmie Åkesson att be om ursäkt.

Ursäkten kom efter att radioprogrammet Kaliber avslöjat att han tillsammans med sina partikamrater sjungit en nidvisa om mordet på Olof Palme.
I sin ursäkt förklarar Jimmie Åkesson:
”Så här i efterhand, när man hör inspelningen, inser man naturligtvis att sången var olämplig. Och att tonen och framförallt vissa strofer tagna ur sitt sammanhang, kan framstå som mycket upprörande, inte minst för dem som minns personen Olof Palme med värme. Jag beklagar naturligtvis att jag inte gjorde en tydlig markering. Min avsikt har aldrig varit att såra någon eller att raljera över en djupt tragisk händelse.”

Ursäkten säger en del om Sverigedemokraternas prioriteringar.

Under den senaste veckan har det avslöjats att det finns intern jargong inom partiet där rasistiska kommentarer får flöda fritt. Det har visat sig att företrädare för partiet dragit rasistiska skämt och sjungit nazistiska kampsånger.

Det finns med andra ord en hel del annat att be om ursäkt för.

Men de ursäkterna har inte kommit.

Dels för att Sverigedemokraterna vägrar sig låta sig påverkas av en media som man ser som sina politiska motståndare. Men också för att man troligtvis inte behöver be om ursäkt.

Sverigedemokraterna ser inte problemet med de öppet rasistiska uttalanden som ramlar ur munnen på deras företrädare och medlemmar. Därför utgår de från att deras väljare är lika blinda för rasismens inneboende orättvisa som de själva.

Men Olof Palme däremot. Det är en annan sak. I det antiröda Sverigedemokraterna har internationalisten Palme varit ett av de stora hatobjekten. 1996 konstaterade exempelvis dåvarande ledamoten i partistyrelsen, Jimmy Windeskog, att mordet på Palme var ”ett naturligt resultat av det samhällsklimat Palme skapade”.

Sådana utspel har Sverigedemokraterna inte råd med i dag. Partiledningen vet att partiets framgångar delvis hänger på i vilken utsträckning det lyckas etablera sig som ett seriöst alternativ för den svenska arbetarklassen. Att skråla med i nidvisor om mordet på Olof Palme lär knappast stärka partiets position.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.