Extremhögern kan bilda ny grupp | Expo.se

Extremhögern kan bilda ny grupp

Publicerad 2009-06-02 10:01

En ny konservativ partigrupp och ändrade regler skapar nya förutsättningar för Europas extremhöger. Efter valet kan en ny allians på yttersta högerkanten ta form.

Den politiska kartan i Europaparlamentet kommer att ritas om efter sommarens EU-val. Det tror den tyska journalisten Carsten Hübner.
– Jag tror att extremhögern kommer att bilda en ny partigrupp. Kanske kan den kallas UEN, kanske får den ett nytt namn. Men det kommer att bli en mix av före detta ITS-medlemmar och partier som Lega Nord och Dansk Folkeparti.

Carsten Hübner har specialiserat sig på att granska den europeiska extremhögerns internationella nätverk. I mars presenterade han en rapport över det politiska läget inom extremhögern på en hearing i Bryssel. Han ser en utveckling som pekar mot ett nytt politiskt landskap i Europaparlamentet.


Nya regler


Nya regler gör att det från och med i år blir svårare att forma en partigrupp. Tidigare behövdes minst 20 mandat fördelade på partier från sex länder. De nya reglerna innebär att kravet på antalet mandat ökar till 25. Dessutom behöver gruppen innehålla partier från sju olika länder. Det innebär att extremhögern måste skapa nya allianser om de ska bli starka nog att kunna starta en grupp.


Ny konservativ grupp


Samtidigt har engelska Tories deklarerat att de ska försöka skapa en ny konservativ grupp i parlamentet. Det innebär att UEN kommer att tappa medlemmar.
– De kommer att försöka locka över det polska partiet PiS. De har också haft samtal med de baltiska partierna i UEN, säger Carsten Hübner.

Dessutom kommer Alleanza Nazionale att lämna gruppen. Partiet slogs i början av året ihop med Silvio Berlu-sconis Forza Italia. Det nya partiet kommer att ansluta till parlamentets center—högergrupp EPP-ED. Även det irländska partiet Fianna Fail har deklarerat att det vill lämna gruppen.


Behöver nya vänner


Kvar i UEN blir Dansk Folkeparti och Lega Nord som behöver nya vänner för att kunna bilda en grupp. Enligt Carsten Hübner finns de potentiella allierade bland före detta ITS-medlemmar, partier som tidigare inte suttit i parlamentet och enstaka partier i gruppen IND/DEM, där bland annat Junilistan ingår.

– Jag tror att strategin från vissa före detta ITS-medlemmar är att inte ombilda ITS. De kommer kanske försöka ansluta sig till UEN i stället. Det har redan tagits kontakter mellan de grupplösa FPÖ och Dansk Folkeparti i UEN, säger Carsten Hübner.

Under flera år har Front National varit den europeiska extremhögerns nav. Men i och med partiets kris har det tappat i betydelse. Carsten Hübner tror att Le Pen och hans partikamrater kommer att förbli grupplösa. De anses inte tillräckligt rumsrena bland de partier som kan komma att bilda den nya gruppen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons