Marc Abramsson - från ungmoderat till partiledare | Expo.se

Annons

Marc Abramsson - från ungmoderat till partiledare

Publicerad 2010-07-15 16:51

I förra valets sista skälvande timmar förklarade en utarbetad Marc Abramsson för Sveriges Radio att hans parti skulle arbeta för att höja kriminaliteten i Södertälje. Efter en följdfråga från den förvånade reportern tog han tillbaka vad han sagt. Den febersjuke Marc Abramsson hade då tömt sin sista krafter på att åka runt bland Södertäljes vallokaler för att kontrollera att hans parti inte drabbades av valfusk.
Det var en valrörelse som tog på krafterna.
Det lär bli likadant den här gången.
Nationaldemokraterna kommer att bedriva en valrörelse i skugga av konkurrenterna i Sverigedemokraterna. Nyckelfigur i det lilla partiet blir Marc Abramsson, partiledare och kommunfullmäktigeledamot i Södertälje. Han ska vara partiets ansikte utåt samtidigt som han ska organisera hela partiets valapparat.


Marc Abramsson, 29, inledde sin politiska bana i Moderat skolungdom. Efter drygt tre år gick han över till Sverigedemokraterna där han blev ordförande för ungdomsförbundets östavdelning. I samband med att Sverigedemokraterna splittrades 2001 lämnade han partiet till förmån för det nybildade Nationaldemokraterna. Sedan dess har han, via hårda interna strider och partisplittringar, blivit en av partiets centralgestalter.

Marc Abramsson första post inom Nationaldemokraterna var som ordförande för ungdomsförbundet, NDU. Organisationen blev uppmärksammad i samband med att flera av deras medlemmar attackerade Prideparaden i Stockholm 2003. Marc Abramsson dömdes till slut till fyra månaders fängelse för upplopp för sin inblandning i dådet.

Under ledning av Marc Abramsson kom de yngre medlemmarna i Nationaldemokraterna snabbt att bli en maktfaktor inom partiet. Ungdomsförbundet växte snabbt till en av den nationella rörelsens mest aktiva grupper. Samtidigt upprättade Marc Abramsson den fristående gatustyrkan AKG, som agerade vakter under partiets olika arrangemang.

Sommaren 2004 drabbades Nationaldemokraterna av hårda interna strider. Under en midsommarfest misshandlade partiorganisatören Tor Paulsson sin sambo inför ögonen på flera av sina partivänner. Paulsson som tvingades lämna partiet lämnade ett stort tomrum efter sig.

I den uppslitande konflikten som följde efter Paulssonskandalen valde flera ledande nationaldemokrater att lämna det sargade partiet.
Men Marc Abramsson stannade kvar.
När partiet till slut kunde presentera en ny styrelse hade Abramsson lämnat posten som ordförande för ungdomsförbundet och istället tagit över Tor Paulssons post som partiorganisatör.

2005 presenterade Nationaldemokraterna ett samarbete med enmanspartiet Frihetspartiet, lett av den före detta moderaten Nils Erik Hennix. Hennix valdes till ordförande men bara ett år senare petades han från posten. Ny partiledare blev Marc Abramsson.

Sedan Marc tillträdde som partiledare har Nationaldemokraterna genomgått en nylansering av partiet. I februari 2008 presenterades partiet som den brandgula rörelsen, med en hjortronblomma som symbol. Enligt Marc Abramsson symboliserar blomman ”den urnordiska kraften som vilar inom oss nordbor”. Trots den nya profilen har Nationaldemokraternas framgångar uteblivit. Partiet fick fyra mandat i valet 2006. Två av dem i Södertälje där Marc Abramsson utmärkt sig om en flitig debattör under fullmäktigemötena.

I sin jakt på väljare i Södertälje har Marc Abramsson vänt sig till den assyrisk/syrianska befolkningen. Men utgångspunkt från partiets så kallade etnopluralism - idén om att ”folk” ska hållas skilda från varandra lovar Marc Abramssom att hans parti ska jobba för att ge assyrierna/syrianerna ett eget land.
Alliansen med den assyrisk/syrianska gruppen i Södertälje är inte den enda Marc Abramsson försöker bygga. Han har också vid flera tillfällen synts tillsammans med vit makt -rörelsen.
Han har flera gånger deltagit i den nazistiska Salemmarschen som arrangeras till minne av Daniel Wretström, som mördades år 2000.
Så sent som sommaren 2009 talade han vid ett nazistiskt nationaldagsfirande i Tyresö utanför Stockholm.
Inför valet 2006 deltog Marc Abramsson till och med i hemliga möten med den bittra rivalen Sverigedemokraternas Stockholmsavdelning. De två partierna diskuterade möjligheten att stycka upp länets olika kommuner mellan sig. Ett samarbete som föll när Sverigedemokraternas ledning fick reda på planerna.

Sedan dess har Marc Abramsson fått konstatera att hans tidigare parti Sverigedemokraterna sprungit ifrån utbrytarna i Nationaldemokraterna. I valet till Europaparlamentet sommaren 2009 gjorde Nationaldemokraterna ett katastrofval. Partiet som i valet innan hade lockat drygt 7200 väljare fick bara 1329 röster.
I ett pressmeddelande tvingades Marc Abramsson erkänna att partiet i dagsläget inte är ett riksdagsalternativ. Hans mål inför det kommande valet är betydligt lägre ställda.
– Våra möjligheter ligger i dagsläget inte på riksplanet, där SD är dominerande, utan lokalt och genom att bygga rörelsen. Målet vid nästa kommunalval är fem mandat och en veckotidning.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons