VAL 2010: Biskop i tumult med SD

Publicerad 2010-07-05 17:09

Det blev tumultartade scener under dagens debatt mellan Sverigedemokraternas Björn Söder och Kristdemokraten Rolf Tufvesson. Biskopen i Visbys stift Lennart Koskinen blev stoppad av sverigedemokrater när han försökte ta sig upp på scen.

Det var i debattens inledning som Koskinen ilsknade till över Sverigedemokraternas närvaro. Partiet hade fått tillstånd att hålla debatten bara några meter utanför Svenska Kyrkans tält. Men enligt Koskinen handlade det om en politisk kupp från Sverigedemokraterna.

– De ställer sig framför vårt tält och får folk att tro att det är Svenska kyrkan som står för de här åsikterna, menade Koskinen strax efter att han blivit tillrättavisad av säkerhetspolisen.

Koskinen var kritisk till beslutet att låta Sverigedemokraterna arrangera debatten.
– Det är att undergräva våra demokratiska rättigheter. Det känns märkligt att de får mera rätt än Svenska kyrkan.

Björn Söder tillbakavisar kritiken från Koskinen.
– Nej, nej. Det är den här platsen och Donners plats som gäller för politiska tal, om man nu inte är i Almedalen, vilket vi kanske är nästa år, säger Björn Söder till TT.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!