Mattias Karlsson - Köttbullspatrioten | Expo.se

Mattias Karlsson - Köttbullspatrioten

Publicerad 2010-08-24 10:54

”Köttbullspatrioten”. Så kallades Mattias Karlsson av den lokala nazistledaren i den lilla småländska samhället han växte upp.
– Han brukade kalla mig köttbullspatriot eftersom jag tyckte att det inte är vad man har för hudfärg som är avgörande utan vad man har för mentalitet. Det var ju totalt oviktigt tyckte han. Det var liksom rasen som var det viktiga, berättar han i boken Ut ur skuggan – en kritisk granskning av Sverigedemokraterna.
I dag är Mattias Karlsson en av de ledande ideologerna inom partiet. Under de senaste åren har han varit med och omvandlat hela Sverigedemokraterna till ett ”köttbullepatriotiskt” parti. Numera tillämpar partiets vad man kallar öppen svenskhet, att vem som helst kan bli svensk om man bara vill.
Sverigedemokraterna vill förändra bilden av sig själva.
Som pressekreterare och ideolog är det Mattias Karlsson som ska göra jobbet.


Mattias Karlssons politiska intresse väcktes till liv under första hälften av 1990-talet. Ultima Thule, folkmusikrockarna i Nordman, Herman Lindqvists svenska historia och motsättningar mellan svenskar och invandrare. Det ledde till ett ”nationellt uppvaknande”. Men skinnskalle blev han aldrig.
– De ville slå ner människor och sedan spelade det inte så stor roll varför de gjorde det. Sedan hittade de politiska anledningar att slå ner folk för att de hade personliga problem, berättar han.

Under gymnasiet tog han sin första kontakt med Sverigedemokraterna.
– Jag minns inte när jag såg reklam för Sverigedemokraterna första gången. Jag tror det var några kompisar som snackade om partiet och då blev jag lite nyfiken och beställde ett informationspaket.

Men partiets avdelning i Växjö var något helt annat än vad han hade hoppats på.
– Jag var på en träff som de hade och då tyckte jag att de var värdelösa. Det var i princip samma typ av människor som hos skinnskallarna i Rottne. Det var inte alls vad jag hade väntat mig. Jag letade efter ett parti som gjorde en tydlig distinktion, som absolut inte var rasister eller sneglade mot den subkulturella delen.
Trots besvikelsen stärktes Mattias Karlsson i sin övertygelse.

I slutet av 1990-talet bosatte sig Mattias Karlsson i Lund för att studera statsvetenskap. Där tog han kontakt med de andra sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson och Björn Söder.
Sedan gick det snabbt.
Redan 2002 var Mattias Karlsson med och stöpte om partiets principprogram. Han har sedan dess författat partiets valmanifest i valet 2006 och format partiets familje- och invandringspolitik.
I dag är han att betrakta som den ledande ideologen.

I boken Ut ur skuggan – en kritisk granskning av Sverigedemokraterna pekar Mattias Karlsson ut partiets ideologiska förebilder. Han nämner Teodor Holmberg och Rudolf Kjellén, två konservativa profiler från sekelskiftet. För egen del har Mattias Karlsson bland annat inspirerats av Roger Scruton, som gjort sig känd som en av Storbritanniens mest säregna och inflytelserika tänkare.

Scruton är omhuldad i svenska konservativa kretsar och har dykt upp som skribent i tidningen Axess. Han har också hållit tal hos det belgiska antimuslimska separatistpartiet Vlaams Belang. En annan av Karlssons förebilder är den amerikanska statsvetaren Samuel Huntington, mannen bakom idén om civilisationers kamp.

I sin roll som ideolog har Mattias Karlsson även sökt inspiration från partier som liknar Sverigedemokraterna. Han har besökt Front National i Frankrike och varit med och byggt upp relationen med Dansk Folkeparti.

2007 blev Mattias Karlsson uppmärksammad när han i en radiointervju förklarade att han inte såg Zlatan Ibrahimovic som svensk. Annars håller han sig borta från rubrikerna. Hans jobb är snarare att förbättra partiets kyliga relation till pressen och att stärka partiets ideologiska ryggrad.

Det är ett arbete som inte alltid syns men som blir avgörande för om partiet ska kunna nå riksdagen i valet den 19 september.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons