Partiledaren - Daniel Höglund | Expo.se

Partiledaren - Daniel Höglund

Publicerad 2010-08-24 10:03

Daniel Höglund leder sitt Svenskarnas parti.

Daniel Höglund är partiledare för Svenskarnas parti. Han tillhörde tidigare ledarskiktet i Nationalsocialistisk front och hade en aktiv roll i att partiet upphörde. Nu är han pådrivande i att få Svenskarnas parti etablerat på den politiska kartan. 32 år gammal har han vigt nästan halva sitt liv i "kampen" för ett "rasrent" Sverige.

 

I augusti 1996 höll det lilla partiet Nationalsocialistisk front, NSF, en manifestation i Trollhättan för att hedra minnet av Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess. Det fick en då 18-årig Daniel Höglund att intressera sig för partiet. I slutet av året anslöt han sig och utnämndes snart till ställföreträdande ledare i Trollhättan. Efter en tid tog han över ledarrollen och 2001 fick han en plats i NSF:s riksstyrelse och utnämndes till så kallad ortgruppsledare för Västsverige. Efter 2001 ingick Daniel Höglund i partiets ledning.

Samma år som Höglund tog en plats i NSF:s ledarskikt blev det viss medieuppståndelse runt hans person, när det uppdagades att han var uttagen till det KFOR-förband som skulle åka till Kosovo. Efter uppmärksamheten tas Höglund ut ur förbandet.

Våren 2002 meddelade NSF att partiet avsåg att ställa upp i kommunalvalet i Karlskrona. Daniel Höglund var en av dem som kandiderade. Partiet fick till slut 208 röster, vilket motsvarade 0,53 procent. I valet 2006 är Höglund tillbaka i Trollhättan där han kandiderar för partiet till fullmäktige. Partiet får där 208 röster, 0,65 procent, vilket inte räcker till något mandat.

Den 22 november 2008 meddelades att NSF upphör. Beslutet att lägga ned partiet hade tagits av partiledningen. Samtidigt som nedläggningen tillkännagavs meddelades att ett nytt parti bildats, Folkfronten. Ombildningen hade skett utan NSF:s aktivisters vetskap och dessa erbjöds nu medlemskap i det nya partiet. Omvandlingen innebar inte bara ett namnbyte. För att öka partiets möjligheter att nå fler sympatisörer och väljare plockades alla tidigare referenser till nationalsocialismen bort. Antidemokratin, rasideologin och idén om blod och jord blev dock kvar. Istället för nationalsocialister förväntas medlemmarna nu kalla sig realister. En av arkitekterna bakom omvandlingen var Daniel Höglund, som också utnämndes till partiledare.

Bara en dryg vecka efter ombildningen var Folkfronten i Stockholm för att fira Karl XII:s dödsdag. Daniel Höglund höll sitt första offentliga tal som partiledare.
– Vi måste genomföra vad som måste ske – en total avveckling av mångkulturen, sade han bland annat till de 150 aktivisterna på plats.

Ungefär ett år efter att NSF upphört och Folkfronten grundats, meddelar ledningen att partiet bytt namn till Svenskarnas parti. Den här gången innebar namnförändringen ingen politisk kursändring. Inte heller påverkades ledarstrukturen – Daniel Höglund står kvar som partiledare.

I valet 2010 ställer partiet upp i riksdagsvalet och åtta kommunfullmäktige. Daniel Höglund toppar partiets riksdagslista och kandiderar till fullmäktige i Grästorp, i Västra Götaland, där skrev han sig så sent som i juni i år.

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons