Val 2010: SD-toppkandidat skrev nazihälsningar i interna mejl | Expo.se

Val 2010: SD-toppkandidat skrev nazihälsningar i interna mejl

Publicerad 2010-09-10 15:38

Patrik Ehn är en av Sverigedemokraternas toppkandidater i Göteborg. Förra hösten avslöjades det att han har haft ett förflutet i den nazistiska rörelsen. Expo kan nu berätta att han så sent som 2005 skrev under ett mejl med en nazistisk hälsning.

Förra året avslöjades det att Sverigedemokraternas toppkandidat i Göteborg, Patrik Ehn, tidigare varit aktiv i nazistiska grupper. Då skyllde han på han var ung och egentligen inte ställde sig bakom rasismen. Dokument som Expo tagit del av ger en helt annan bild.

Patrik Ehn, förstanamn på partiets Hisingslista i Göteborg, har ett väldokumenterat förflutet inom den nazistiska rörelsen. I mitten av 1980-talet var han aktiv i det nazistiska partiet Nordisk rikspartiet, NRP, för att sedan gå med i nazistiska Föreningen för Sveriges framtid. 2002 avslöjades att Ehn, som vid den tiden hade gått in i Centerpartiet, var engagerad i den engelska högerextrema gruppen Third Way.

Förra hösten rullades historien om Ehns politiska förflutna upp igen. Han förklarade då att han gått med i Nordiska rikspartiet på grund av sin antikommunism.
– Visst, samtidigt tycker jag att det i NRP fanns antisemitism. Men det var inte därför jag anslöt mig. Jag var ung och arg, förklarade han i Svenska Dagbladet.

Han menade också att det var hela 24 år sedan han var med i NRP och att det därför inte skulle behöva ”hemsöka” honom längre.


Hyllade nazismen


Flera dokument som Expo tagit del av ger en helt annan bild av Patrik Ehns politiska förflutna. I brev som Ehn skickade till Nordiska rikspartiets partiledare i mitten av 1980-talet tar Ehn klart ställning för nazismens ideal, och därmed antisemitismen. I ett av breven, daterat den 12 november 1988, skriver han:

”Det viktiga är att sprida nationalsocialismens idéer och få folk att inse att förr eller senare är det ett måste att Norden följer NRP:s program om det (Norden) skall överleva.”

Han avslutar med en nazistisk hälsning:
”Nationell socialistisk hälsning”


Nazistiska hälsningar


I ett mejl från 2005 som Expo tagit del av visar det sig att Patrik Ehn fortfarande har kvar sina nazistiska sympatier.

I en mejlväxling daterad den 8 maj 2005 diskuterar han med en partikamrat som idag är lokal företrädare för Sverigedemokraterna i Stockholmsområdet.

SD-företrädaren klagar på att Sverigedemokraterna under riksårsmötet samma dag tagit ställning för FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och att Ehn ställt sig bakom beslutet.

”Denna organisation godkändes inte av det Tredje Riket och därför kan vi ej heller den 8 maj 2005 skriva något i SD:s skrifter som hänvisar till denna brottsliga förening.”

Han avslutar sitt mejl med ”Heil Hitler”

En och en halv timme senare svarar Patrik Ehn, till synes oberörd av sin partikollegas Hitlerhälsning.

”Hehehe… Jag skyller på tillfällig sinnesförvirring pga lågt blodsocker”

Han avslutar mejlet:
”Kamp hell!
Herr Strasser”


Gregor Strasser tillhörde vänsterfalangen inom Hitlers nazistparti. Han mördades i de långa knivarnas natt 1934 då Hitler dödade flera av sina kritiker och rivaler inom de egna leden.


”Måste få en ny chans”


Efter förra årets avslöjanden om Patrik Ehns politisk förflutna förklarade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson:
– Det intressanta för oss är inte vad en person gjorde i går utan hur trovärdig personen är som sverigedemokrat. Samtidigt kan man se det som ett sundhetstecken att de kommer tillrätta och engagerar sig i ett demokratiskt parti, säger han.

Mikael Jansson, riksdsdagskandidat och ordförande i Göteborgsdisktriktet, säger att han känner till Ehns förflutna. Innehållet i brevet påverkar inte hans inställning.
– Det var ju längesedan. Om man i sin ungdom är fel ute så måste man kunna få en ny chans, säger han.

Mejlet från 2005 förvånar honom.
– Jag kommer vara tvungen att fråga Patrik vad det här är för någonting Om det var ett skämt från hans sida och om det var ett skämt från den andre också, det vet inte jag. Jag tycker inte att vi ska skämta om totalitära regimer. Det är väldigt illa att skämta om.

Mikael Jansson har svårt att tro att Ehns mejl är på allvar.
– Om man har nationalsocialistiska ambitioner kan man inte vara med i partiet. Men jag tror inte att Patrik har det, då är det väldigt olycklig att man skriver ett sådant mejl. Patrik får förklara sig och sedan får vi ta upp det med partisekreteraren Björn Söder, säger Jansson.

Expo har förgäves sökt Patrik Ehn för en kommentar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons