SD:s mörkläggning sågas av riksdagspartier

Publicerad 2010-12-10 15:45

Sverigedemokraternas vice partiordförande Jonas Åkerlund. Han tror att partiets taktik att dölja hur de tänker rösta kommer leda till att de andra partierna vill föra samtal med dem.

Sverigedemokraterna har beslutat att de inte kommer redovisa hur de tänker rösta i utskotten. Enligt Sverigedemokraterna görs detta för att försöka tvinga de andra partierna att hålla samtal med dem. Andra partier tror inte på tilltaget.

– Det bevisar bara vilket toppstyrt parti Sverigedemokraterna är. De vågar inte låta de i utskotten göra en bedömning själva, utan de ska vänta på en signal från toppen, säger Sven-Erik Österberg gruppledare i Socialdemokraterna.

Österberg menar också att den nya strategin pekar på att SD är mer intresserade av att driva ett politiskt spel än politik och att Sverigedemokraternas nya linje är ett försök att vinna uppmärksamhet från media.

Sverigedemokraternas vice partiordförande Jonas Åkerlund tror att det kommer gå snabbare att få de andra partierna att prata med dem om de döljer hur de tänkt rösta.

– Vi är inte här för att skapa stabilitet utan för att påverka. Vi tror att det kan gagna oss att inte gå ut med hur vi ska rösta. Vi måste vara realistiska, vi har bara 20 stolar i riksdagen, säger Åkerlund på plats i riksdagen.

Han menar att även om de inte talar om hur dem tänker agera i riksdagen så ser deras väljare partiet som tydligt.
– Vi förbehåller oss rätten att inte gå ut med det, det är ingen mörkläggning, säger Åkerlund.

Tror inte på taktiken
Men när Expo träffar Peter Eriksson som är språkrör för Miljöpartiet och ordförande för konstitutionsutskottet så tror han inte på att Sverigedemokraternas nya taktik kommer vinna någon framgång i riksdagen.
– Jag kan förstå att dom är frustrerade över att de inte får något inflytande, men det påverkar inte oss. Vi ändrar ingenting, säger Eriksson

Däremot menar Peter Eriksson att det kan vara ett bra recept för att få uppmärksamhet i media kring hur de röstar i riksdagen.
– Du skriver ju om dem, poängterar Eriksson.

Statsministern Fredrik Reinfeldt är även han tydlig med att Sverigedemokraterna inte kommer att vinna något inflytande med sitt tilltag, men säger att det är en mediestrategi, som den Ny Demokrati använde sig av.
– Det är inte aktuellt för oss att föra några samtal med dem, säger Fredrik Reinfeldt efter torsdagens frågestund riksdagen.

Ämnen

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.