Demokratins symbol | Expo.se

Demokratins symbol

Publicerad 2021-05-01 15:47

De senaste åren har de symboler som används för att sprida antidemokratiska budskap ökat i antal och delvis ändrat form. Idag sprids hat och rasism bland annat i form av memes, bokstavsförkortningar, klotter och stickers. Många av symbolerna möter oss dagligen och är välkända för gemene man. Men det har inte funnits någon symbol för demokrati. Fram till nu.

Stiftelsen Expos vision är att skapa en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. Därför anordnade Expo våren 2021 en öppen tävling för att ta fram en ny universell symbol för demokratin. Bakom vinnande bidrag står Rebecka Wijk Fagerberg, digital designer. 

Demokratins värde symboliseras av ett klot placerat i en glasmonter. Klotet, eller cirkeln, representerar demokratins grundläggande värderingar och väggarna utgör ramarna som upprätthåller systemet. Glasmontern står för transparens och yttrandefrihet och symboliserar vikten av att värna om demokratin och skydda den mot angrepp.

 

Hjälp oss överrösta hatsymbolerna

Symbolen är skapad för alla oss som vill överrösta hatsymbolerna. Sprid den gärna! Symbolen är fri att nyttja för icke-kommersiella ändamål. För andra nyttjanden krävs särskild överenskommelse med upphovspersonen. Du når Rebecka via [email protected]. SYMBOLEN KOMMER FINNAS FÖR NEDLADDNING INOM KORT.

I Expos webbshop kan du köpa tygväskor, pins och annat med symbolen som manifesterar människors lika värde. All eventuell vinst från försäljningen, förutom royalty till upphovspersonen, går till Expos verksamhet.

 

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons