Demokratins symbol | Expo.se

Annons

Demokratins symbol

Publicerad 2021-05-01 15:47

TÄVLING

Svastikan är än i dag universellt igenkänningsbar. Men demokratin har ingen universell symbol, något som vi nu vill ha din hjälp med att ta fram. En symbol som kan hjälpa demokratin att växa sig starkare.

I år är det exakt hundra år sedan både kvinnor och män fick rösta i ett val för första gången. På 1930-talet växte nationalsocialismen fram och gjorde ett stort angrepp på demokratin i Europa. Som tur är lever vi i dag i ett land med demokratiska värden som tryckfrihet och mänskliga rättigheter. Det är saker många tar för givet men som vi på stiftelsen Expo vet är under ständigt hot.

 

 

Hjälp oss överrösta hatsymbolerna

Vår vision är att skapa en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. Som ett led i att nå dit lanserar vi initiativet Demokratins Symbol. Målet är att ta fram en symbol som ska stå för demokratins värde och överrösta de antidemokratiska symbolernas spridning i samhället. Symbolen kan innehålla färg, eller vara svartvit och ord kan inkluderas i symbolen. Det viktigaste är att det är en tydlig symbol för demokrati. Plocka upp pennan och sprid demokrati istället för hat. Alla bidrag är välkomna!

 

Så här tävlar du

Tävlingen pågår mellan 1 maj - 31 maj och är öppen för alla att delta. Ladda upp ditt bidrag* på Instagram och tagga med @stiftelsen_expo. Bidragen kommer att bedömas av en jury och vinnaren utannonseras i Expos kanaler.

Den vinnande symbolen kommer att anpassas till flaggor och andra objekt för att spridas i samhället. Vinsten från försäljningen går till att stödja Expos fortsatta existens och arbete.

Eftersom samtliga inblandade i projektet jobbar pro-bono kommer vinnaren ej kompenseras ekonomisk men exponeras i Expos kanaler och få en prenumeration av tidningen Expo.

Tävlingsvillkoren är under uppdatering och de nya blir klara under vecka 19. Du kan fortsatt skicka in bidrag under perioden.

 

Juryn består av:

Henrik Klackenberg - statsheraldiker

Ida Wessel - designer

Emma Dominguez - konstnär

Victor Press - medgrundare Acne

Steffi Alouch - illustratör och konstnär

Agnes Florin - Expo

 

*När du skickar in ett bidrag till tävlingen intygar du samtidigt att du innehar samtliga rättigheter till bidraget, samt ger i det fall bidraget skulle vinna tävlingen, Expo en icke-exklusiv, vidarelicensierbar och ersättningsfri rättighet, utan begränsning i tid eller geografiskt område, att använda, reproducera, publicera, modifiera, göra tillgänglig för allmänheten, eller skapa andrahandsverk av, samt distribuera ditt bidrag, såväl ensamt som i kombination med annat material, till exempel genom att återge symbolen i marknadsföring eller för försäljning.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons