Expert: FPÖ kan splittras | Expo.se

Annons

Expert: FPÖ kan splittras

Publicerad 2019-10-16 13:18

FPÖ:s partiledare Norbert Hofer har svåra frågor att hantera framöver. Arkivbild.

Efter ett uselt val och flera skandaler som lett till partiledaren Heinz-Christian Straches sorti från politiken, är krisen djup inom österrikiska FPÖ.
— Det finns en risk att partiet splittras, säger experten Anton Shekhovstov till Expo.

FPÖ tappade nästan tio procent i det österrikiska valet för drygt två veckor sedan. Partiet står nu inför flera svåra strider, berättar Anton Shekhovstov, statsvetare vid Wiens universitet som forskat på Europas extremhöger.

Först och främst handlar det om att FPÖ måste förnya sitt budskap, ett budskap som under valkampanjen i stora delar handlade om att man ville hitta tillbaka till sin tidigare regeringspartner Sebastian Kurz och Folkpartiet, ÖVP. Kurz har också börjat använda sig mycket av FPÖ:s retorik.

— FPÖ lyckades egentligen inte presentera några nya idéer. Deras budskap handlade i stort sett bara om att backa Kurz för att förhindra ett politisk skifte åt vänster. Detta visade sig i slutändan vara en katastrof för partiet och väljarna uppfattade dem som ett mycket tråkigt parti, säger Anton Shekhovstov.

Misstänks för förskingring

Ännu värre huvudvärk för partitopparna är de många skandaler som cirkulerar kring partiet och avhoppade partiledaren Heinz-Christian Strache. Utöver den förödande Ibizaskandalen, utreds Strache också för korruption. Han misstänks för förskingring, då han ska ha använt partipengar till privata utgifter. Samma misstankar har även riktats mot Heinz-Christian Strache fru, Philippa Strache, som ställde upp i valet för FPÖ.

Anton Shekhovstov, forskare och expert på europeisk högerextremism.
Anton Shekhovstov, forskare och expert på europeisk högerextremism. Foto: Privat

Detta påverkar partiet i högsta grad. Partiledningen vill inte ge Philippa Strache en plats i partiets parlamentsgrupp, trots att hon blev invald, så länge misstankarna mot henne finns kvar.

— Det är en infekterad situation. Nuvarande ledarskapet med partiledaren Norbert Hofer i spetsen vill inte ha med Philippa Strache i partigruppen i parlamentet. Det är en kraftfull handling och det är naturligtvis Heinz-Christian Strache mycket upprörd över.

Risk för splittring

Valmyndigheten har slagit fast att FPÖ inte har någon laglig rätt att neka Philippa Strache hennes plats i parlamentet. Frågan är dock om hon kommer att acceptera sin plats efter de interna striderna. Under tisdagen meddelade Strache att hon kommer att vänta till nästa vecka med sitt besked.

Här finns risken för en splittring inom partiet, menar Anton Shekhovstov.

— Heinz-Christian Strache är fortfarande mycket populär bland sina anhängare. Om hans fru kommer in i parlamentet, kommer utmaningen för FPÖ-ledningen bli att försöka stoppa Strache från att orsaka splittring i partiet. Det finns rykten om att han kommer att bilda ett eget parti.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons