Partiet bildades i mars 2018 av personer ur Sverigedemokratisk ungdoms ledning. Gustav Kasselstrand, som varit ordförande för SDU innan han uteslöts ur Sverigedemokraterna, är Alternativ för Sveriges partiledare. Flera av Sverigedemokraternas invalda riksdagsledamöter anslöt sig till partiet kort efter det bildades. På så sätt fick partiet under en period talespersoner i riksdagen utan att själva ställt upp i ett riksdagsval. Bland dem som under 2018 företrädde AFS i riksdagen fanns bland andra Sverigedemokraternas tidigare partiledare Mikael Jansson och ledamoten Jeff Ahl.

I samband med det rasideologiska och nyfacistiska internationella seminariet Scandza Forum 2017 samlade Alternativ för Sverige in namnunderskrifter för att kunna bilda sitt parti.

Alternativ för Sverige ställde upp i riksdagsvalet 2018, men ställde inte upp för val i några kommuner. Partiet förväntade sig att komma in i riksdagen och satsade stora resurser på sin valrörelse. Bara att trycka upp valsedlar kostade partiet drygt 600 000 kronor. Partiet höll också en torgmötesturné runt om i Sverige, som avslutades med en demonstration i centrala Stockholm.

Valframgången uteblev och partiet fick 20 290 röster eller 0,31 procent i riksdagsvalet 2018.

Alternativ för Sverige ställde upp i sitt första EU-val 2019 där de endast vann ett stöd på 0,46 procent.

Större framgång vann partiet i kyrkovalet 2021 där de fick 1,25 procent av rösterna och vann tre mandat i kyrkomötet.

I valet 2022 ställde Alternativ för Sverige upp i riksdagsvalet och i 54 kommuner. I Riksdagsvalet backade partiet och fick totalt 16 646 röster, vilket motsvarar ett stöd på 0,26 procent.

Förespråkar tvång på "återvandring"

Alternativ för Sverige vill ha totalt asylstopp och vill att alla medborgarskap som utfärdats från och med år 2000 ska granskas. Personer som partiet inte menar uppfyller de kriterier som satts upp ska tvingas att ”återvandra”. Partiets kriterier för medborgarskap är luddigt utformade, bland annat vill AFS att det ska vara ett krav att personer som flyttat till Sverige inte ska ha levt på bidrag under en ”ansenlig tid av sin vistelse”.

Partiet vill avskaffa all politik som bygger på integration. De vill förbjuda moskébyggen och försämra standarden i landets fängelser.

Alternativ för Sveriges riksdagskandidat Mikael Jansson träffade 2018 företrädare för den Syriska regimen. Enligt egen utsago var han där för att diskutera återvandring av syriska flyktingar.

På Alternativ för Sveriges valfinal i centrala Stockholm i september fanns, enligt partiet, gäster från italienska Lega nord, tyska Alternativ för Deutschland, belgiska Vlaams belang och estniska Konservativa folkpartiet på plats.

Alternativ för Sverige, Gustav Kasselstrand, islamofobi
Alternativ för Sverige är ett etnonationalistiskt och antimuslimskt parti. (Foto David Lagerlöf)

Nära band till vit makt-miljö

Under valrörelsen 2018 anslöt sig fyra av Sverigedemokraternas då sittande riksdagsledamöter till Alternativ för Sverige.

Flera av partiets riksdagskandidater har avslöjats för att ha spridit antisemitiska, pronazistiska och konspirationistiska meddelanden på sociala medier. Riksdagskandidaten Martin Hagwall uppmärksammades stort i nationell press efter han klistrat upp den antisemitisk nidbilden av en krokig näsa (judesexan) på ett pendeltågsfönster i Stockholm. Alternativ för Sverige har inte vidtagit några åtgärder efter de skandaler som uppmärksammats. Under valrörelsen 2018 hade partiet nära band till den svenska vit makt-miljön. Bland annat kampanjade många som varit aktiva i andra vit makt-organisationer för partiet.

2021 engagerade sig partiet i mobiliseringen mot restriktioner under Covid-19 pandemin.  Partiets företrädare deltog i demonstrationer mot krav på så kallade vaccinpass och anhängarna kunde beställa flygblad med budskapet ”Nej till vaccinpass” i partiets butik. Dessförinnan hade en av partiets mer framträdande företrädare William Hahne hamnat i hetluften och mött intensiv kritik från vit makt-miljön efter att han ansågs försöka sko sig på pandemin ekonomiskt. Till en början rådde brist i Sverige på materiel som ansiktsmasker. Hahne hade dock till sitt företag köpt in munskydd som han lade ut till försäljning för 249 kronor styck. Liknande masker hade då ett marknadspris på omkring 20 kronor styck.

Inför kyrkovalet 2021 inledde Alternativ för Sverige ett samarbete med den danska högerextremisten Rasmus Paludan som gjort sig ökänd för att bränna koraner. Paludan skulle medverka på Alternativ för Sveriges valkampanj. Partiet avbröt dock samarbetet efter att det avslöjats att Paludan på sin Discord-kanal pratat sex med minderåriga barn.

Aktivister förklädda till medborgarjournalister

Alternativ för Sveriges företrädare har återkommande sedan partiets start i olika sammanhang utgett sig för att vara journalister för att göra propaganda av sina konfrontationer med politiska meningsmotståndare.

Högerextremisten Christian Peterson, känd för sitt projekt Förtalsombudsmannen, var tidigare medlem i AFS och kandiderade för partiet i kommun, region och riksdagsvalet 2022. Parallellt med sitt partipolitiska arbete så jobbade han bland annat för videosajten Exakt24. Samtidigt fanns också kopplingar till högerextrema sajter och konton i sociala medier ägnade för uthängningar av meningsmotståndare.

AFS-företrädare har agerat sömlöst mellan de olika rollerna som partiaktivist och propagandamakare förklädd till medborgarjournalist. I flera fall gör partiet politiska poänger av det innehåll som dess medlemmar producerat i rollen som medieaktör.

AFS-politikern Lennart Matikainen är ett annat exempel på en av partiets företrädare som driver opinion genom att driva det han kallar för "fri media". Samtidigt som han representerar Alternativ för Sverige i kyrkomötet, Svenska kyrkans motsvarighet till riksdagen, så är han programledare på den högerextrema videosajten SwebbTV och driver en egen youtubekanal där han opinionsbildar och uppmärksammar extremhögerns och den konspirationstroende miljöns manifestationer och evenemang.

Matikainen dömdes i november 2023 för grovt förtal för att i sin youtubekanal tillsammans med en annan ha spridit förtalsuppgifter om en person.

Alternativ för Sverige har under partiets existens uppmärksammats för kampanjer och videokonfrontationer riktade mot skolor och kyrkor. Aktioner har även riktats mot museum. I samband med konfrontationer hängs inte sällan anställda och chefer för verksamheter ut.

Med deras egna ord

”Jag vill ha det klargjort att jag gärna skulle ha levt i dag under ett kungligt envälde, hellre än under en socialdemokratisk mångkultur”

– Gustav Kasselstrand när AFS manifesterade 30 november 2021 i Stockholm tillsammans med SD-knutna föreningen Gimle. Även NMR deltog i manifestationen.

”Efter åtta långa år i riksdagen så vet vi vad SD går för. Alla kan idag se att Sverigedemokraterna inte räcker till. Partiets tillstånd kan närmast beskrivas som paralyserat, luften har gått ur dem och ser inte ut att komma tillbaka. Från att ha varit en frisk fläkt i svensk politik är dom idag, med löner på 100 000-kronors nivån, mätta, trötta och bekväma.”

 Gustav Kasselstrand i hans tal när Alternativ för Sverige lanserades i mars 2018.

”Det var en tid när vi hade svenska ledare som brydde sig om sitt eget folk. De har idag bytts ut av våra globalistiska politiker till företrädare, och numera är det Sverige till alla och inget åt svenskarna.”

– Riksdagskandidaten Jeff Ahl på ett torgmöte i Uppsala, 2018.

"Sverige är svenskarnas land i fosterjorden vilar benen från våra förfäder. I sverige är det vårt sätt att leva som gäller och dem som kommer hit ska också anpassa sig. Det räcker inte med att stoppa böneutropen. Vi måste också expropriera moskéerna, bygga om dom och göra om dem till något samhällsnyttigt till exempel tak över huvud över alla de svenskar som blivit hemlösa pågrund av den förda politiken."

Jeff Ahl talar på AFS:s torgmöte i Växjö 25 maj.