Blackface | Expo.se

Blackface

Blackface-karikatyren dök upp i USA:s underhållningsindustri under 1800-talet. Vita artister som skulle spela svarta karaktärer målade sig svarta, med rödmålade läppar. Utstyrseln blev ett sätt att befästa rasistiska nidbilder om den svarta befolkningen.

Uppdaterad: 
2018-04-15

Minstrel-show-affisch från 1900-talet.

Begreppet Blackface kommer från när vita artister målade sig svarta, med rödmålade läppar, för att gestalta det som de upplevde som svarthet. Effekten av skådespeleriet blev att rasistiska föreställningar om svarta amerikaner som promiskuösa, missanpassade och korkade befästes än mer. Men blackface var även ett politiskt ställningstagande. Det blev ett sätt att övertyga allmänheten om att svarta inte var värda lika mycket som vita. De nedsättande karikatyrerna kom i olika figurer. Ett exempel var pickaninnyn, nidbilden av svarta flickor med små spretande tofsar. Hon framställdes som korkad och ovårdad och inte sällan  sexualiserad.

Vanligast inför barnpublik

Den afrofobiska bildkonsten var mest frekvent i sammanhang där barn var publik. Som den folkkära karikatyren golliwogg, en svart trasdocka som var populär in på 1970- talet. Förkortningen ”wog” var även ett rasistiskt tillmäle. Eller karikatyren mammy: den äldre, överviktiga, afroamerikanska kvinnan. Hon porträtterades som hushållerska i vita hem och ansågs vara uppkäftig, ofta på dåligt humör – men samtidigt moderlig och harmlös.

Trots decennier av försök till att synliggöra den afrofobiska bildtraditionen och dess konsekvenser lever den kvar än i dag. Inte minst i modevärlden, där modeller uppmärksammats med traditionell blackface-sminkning.

Läs mer om #Blackface

Vill bredda kunskapen. Blackface, judekarikatyrer och primitiva samer. Den nya kunskapsbanken Bilders makt förklarar historien bakom rasistiska och antisemitiska stereotyper.

Publicerad: 
2017-06-01

Europas stängda gränser ökar extremismen i Syrien, och spelar Europas rasister i händerna. Det är en "mänsklighetens moraliska kollaps", säger den syriska författaren Samar Yazbek. Vi berättar om miljardärerna bakom USA:s extremhöger, hiphop-ikonerna som sprider antisemitism och Italiens nyfascister som vinner mark med vänsterretorik. Dessutom skriver vi om Umeås judar som tvingas gömma sin identitet och djupdyker i rasistiska stereotyper samt mycket mycket mer…

Publicerad: 
2016-03-29

Manifestation mot afrofobi. Jallow Momodou, ordförande för Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa är en av arrangörna till en manifestation mot afrofobi. Han säger att afrofobin måste synliggöras och att regeringen måste agera.

Publicerad: 
2013-09-12