Det fria Sverige

Organisationen vill fungera som en intresseförening för ”svenskar”, bland annat samlar Det fria Sverige in pengar till ett allaktivitetshus. Bakom projektet står personer från redaktionen för poddarna Motgift och Ingrid och Conrad.

Uppdaterad: 
2018-07-01

Det Fria Sverige

Det fria Sveriges symbol är vårdkasen.

Det fria Sverige bildades 25 november 2017 av redaktionerna för poddradioprogrammen Motgift och Ingrid & Conrad. Dan Eriksson från Motgift är ordförande, och Ingrid Carlqvist vice ordförande.

Motgift är en nazistisk poddradio som tidigare var kopplad till Svenskarnas parti. Ingrid Carlqvist har gjort en ideologisk resa via counterjihad-rörelsen all längre in i den rasideologiska miljön, och har på sistone börjat uttrycka sig öppet antisemitiskt. Det fria Sverige uppger sig vara parti- och organisationsoberoende och står för en radikal nationalistisk hållning.

Ingrid Carlqvist under Almedalsveckan 2017.
Ingrid Carlqvist, utsågs till vice ordförande i Det fria Sverige när organisationen lanserades i november 2017. Foto: David Lagerlöf

Dels utifrån uppfattningen att de personer man räknar som svenskar kommer att bli en minoritet i Sverige i framtiden, och dels utifrån en analys av tidigare misstag som olika grenar av den nationella rörelsen gjort, så vill DfS agera som en intresseförening för den tänkta svenska minoriteten, på liknande vis som föreningar för etniska minoriteter gör i dag.

Vill ta över ”ockuperade” områden

Det första målet är att samla in pengar till ett allaktivitetshus, som sedan ska vara bas för olika former av verksamhet, bland annat utbildning. På sikt vill man skaffa flera hus, och även överta eller starta affärsrörelser i bostadsområden man anser ”ockuperade”. Inspirationen kommer framför allt från den tidiga arbetarrörelsen, som byggde parallella samhällsstrukturer med sina Folkets hus, sin bildningsverksamhet och sina Konsumbutiker. 

DfS har uttryckligen sagt sig inte vilja verka som politiskt parti. I samband med invigningen fick DfS lyckönskningar från bland andra det högerextrema tyska partiet NPD och det slovakiska högerextrema partiet Vårt Slovakien.

DfS har mottagit många uppmuntrande tillrop från övriga delar av rörelsen – utom från Nordiska motståndsrörelsen, som tvärtom förhållit sig kritisk.

Läs mer om #Det fria Sverige

NMR är på plats för att störa andra aktörer.

Publicerad: 
2018-07-03

Antalet nazistiska aktiviteter ökade markant under 2017. Det visar Expos årliga sammanställning.

Publicerad: 
2018-04-25
Daniel Poohl

Ökningen har att göra med det politiska klimatet.

Publicerad: 
2018-04-26

Två personer ska ha misshandlats i samband med att maskerade personer stormade den högerextrema föreningen Det fria Sveriges möte.

Publicerad: 
2018-02-20

Sprider rasistisk propaganda. Peter Springare har tidigare tagit avstånd från högerextremt stöd på Facebook. Nu kan Expo avslöja att arrangören bakom hans kritiserade föredrag förra helgen tog hjälp av kända högerextremister för att locka publik.

Publicerad: 
2018-02-11

Med högt ställda ambitioner om allaktivitetshus och på sikt även bostäder, presenterade redaktionerna för två populära rasideologiska poddar sina planer på en ny förening.

Publicerad: 
2017-11-25