Islamiska staten (IS) | Expo.se

Islamiska staten (IS)

Våldsam radikalislamistisk grupp som genom terror vill skapa ett kalifat för rättrogna. IS har sina rötter i förgreningar av al-Qaidas terroristnätverk i Irak och har gjort sig ökänt för etnisk rensning och terrorism.

Uppdaterad: 
2019-03-07

Islamiska Staten (IS) har sina rötter i förgreningar av al-Qaidas terroristnätverk i Irak, som var verksamma under Irakkriget.

2006 bildades Islamiska staten i Irak (ISI) efter flera sammanslagningar av radikalislamistiska terrororganisationer och ett antal namnbyten. Den ledande organisationen i denna process var terrororganisationen Jama´at al Tawhid wal Jihad (organisationen för monoteism och jihad) som fram till 2006 leddes av den ökände radikalislamisten och terroristen Abu Musab al Zarqawi som samma år dödades i ett amerikanskt flyganfall.

ISI var precis som sina föregångare en del av al-Qaida. Mellan 2007 och 2010 tappade ISI betydligt i styrka. En anledning var att sunnimuslimska klanledare i Irak tog avstånd från organisationen och dess verksamhet. Ett annat skäl var de militära förlusterna mot den USA-ledda koalitionen.

2010 tog Abu Bakr al-Baghdadi över organisationen efter ha släppts fri efter fem år i ett amerikanskstyrt fängelse i Irak. Under hans ledning genomförde organisationen nya attacker och började åter växa i styrka. Samtidigt hade USA:s militära närvaron börjat minska och den Irakiska regeringen misslyckats med att få bukt med det sekteristiska våldet mellan shia- och sunnimuslimer.

Klev in i Syrienkriget

2011 startade kriget i Syrien, vilket Baghdadi ansåg gav nya möjligheter. Hans styrkor klev in i Syrien, vilket ledningen av al-Qaida motsatte sig. De ansåg att ISI borde hålla sig till Irak. 2013 tillkännagav Baghdadi sin avsikt att slå ihop de radikalislamistiska krafterna i Syrien med de i Irak under ett nytt namn ISIS (Islamiska staten i Syrien och Irak). Vilket ledde till brytningen mellan ISI och al-Qaida, som genom en av sina organisationer i Syrien Jabhat al-Nusra motsatte sig en sammanslagning även militärt.

ISI bytte namn till ISIS och under 2013 tog organisationen över stora delar av Syrien samtidigt som upproret mot Syriens president Bashar al Assad i allt större utsträckning tagits över av radikala islamister. I juni 2014 utropade organisationen den Islamiska Staten (IS) som det nya kalifatet och Abu Bakr al-Baghdadi som dess kalif. Gruppen gjorde därmed ett anspråk på att Baghdadi var ledaren för världens alla muslimer, men detta förkastades av muslimska politiska och religiösa ledare världen över.

Under våren 2015 nådde IS sin militära kulm. Man kontrollerade då en landyta nästan lika stor som Storbritannien i Irak och Syrien, med en befolkning på cirka 8 miljoner människor. Men redan samma år började organisationen att tappa mark och dess kalifat har fram till januari 2019 reducerats till några små enklaver i sydöstra Syrien.

IS kan också benämnas som ”Daesh”, den arabiska motsvarigheten till förkortningen Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien eller på arabiska al-Dawla al-Islamiyya fi al-Iraq wa al-Sham).

Extrem tolkning av koranen

IS mål är skapandet av ett kalifat som ska omfatta alla områden där muslimer lever. I områden som man kontrollerar har man byggt upp en statsapparat som bygger på en extrem tolkning av islamiska källskrifter och koranen. Icke-muslimer som är kristna tvingas betala en särskild skatt för att kunna få leva inom IS gränser. Sexuella minoriteter förföljs och mördas. Organisationen har gjort skyldig till etnisk rensning och massmord av etniska minoriteter som yazidier, shiamuslimer och andra grupper. Organisationen har inom sitt område legaliserat slaveri. Kvinnor och flickor har kidnappats av IS-soldater och sålts som sexslavar.

En särskild religiös polis implementerar strikta religiösa lagar som bland annat förbjuder män och kvinnor att klä sig som de vill, dricka alkohol och spela musik. Den religiösa polisen har också till uppgift att se till att befolkningen följer religiösa påbud som bön, fasta och andra religiösa riter.

Organisationen har rekryterat barnsoldater och låtit barn medverka vid och själva genomföra avrättningar på fångar och meningsmotståndare. Muslimer som motsätter sig gruppen eller inte efterföljer dess regler anses av IS vara otrogna och avfällingar från tron och därmed icke muslimer som utsetts för samma förföljelser som andra icke-muslimer.

Gruppens ideologi vilar på ett flertal hatläror, som antisemitism, antishiism, kristofobi och homofobi.

Anhängare begår terrordåd

IS har haft aktiva förgreningar i flera länder och områden runt om i världen som Algeriet, Egypten, Afghanistan, Pakistan, Yemen, Nigeria och Filipinerna.

Anhängare och sympatisörer till IS har genomfört flera terrordåd runt om i världen och huvudorganisationen har varit snabb med att ta på sig dåden. Bland annat terrordåden i Paris 2015 då 130 personer dödades.

Rakhmat Akilov som i april 2017 dödade 5 personer genom en attack på Drottninggatan i Stockholm svor också trohet till Islamiska staten.

Trots att gruppen lidit stora militära nederlag i Syrien och Irak, har organisationen fortsatt genomföra terrorattacker genom sina anhängare runt om i världen.

Läs mer om #Islamiska staten (IS)

Ser coronaviruset som "en av Guds små soldater".

Publicerad: 
2020-03-30

Shiamuslimer har blivit en av radikalislamismens största fiender.

Publicerad: 
2020-01-28
Antishiism
Shiamuslimer har blivit en av radikalislamismens största fiender. Hatet är gammalt men myterna om shia fick ny kraft genom Abu Musab az-Zarqawi. Han omvandlade ett brinnande judehat till ett dödligt vapen mot en muslimsk minoritet.
Publicerad: 
2020-01-28

Kidnappningar och våldsamma attacker mot kristna. (Artikel tidigare publicerad i Expo #2-2019)

Publicerad: 
2020-01-23
Kristofobi
Kidnappningar och våldsamma attacker mot kristna. IS hoppas nå sitt kalifat med en utstuderad grymhet och en myt om ett pågående korståg.
Publicerad: 
2020-01-23
Episode 2 Mytpodden

I det här avsnittet av Mytpodden fokuserar vi på radikalislamisters brinnande muslimhat.

Publicerad: 
2019-06-12

Mannen dömd för terrorbrott i Grekland efter att han stoppats på väg till Syrien.

Publicerad: 
2019-05-17

Under påsken släcktes minst 250 oskyldiga människors liv i en serie terrordåd på Sri Lanka. Tre kyrkor bombades under pågående högtidsfirande. Det råder inga tvivel om att terrorns udd var riktad mot kristna. De mördades enbart för sin identitet.

Publicerad: 
2019-04-26
Haris Grabovac

Byråkrater, kockar och städare gjorde IS-förtrycket möjligt.

Publicerad: 
2019-03-12
Bild från Polisens förundersökning

Jihadister siktar in sig på att rekrytera uzbeker i exil.

Publicerad: 
2019-01-08

Terrordådet i Stockholm. Fem personer dog och många skadades allvarligt vid dådet i Stockholm förra året. Åtalet mot utpekade Rakhmat Akilov kom på tisdagen. Han åtalas bland annat för terroristbrott, något han enligt sin advokat också erkänt.

Publicerad: 
2018-01-30

Långläsning från tidskriften. Anwar al-Awlakis predikningar är en inkörs­port till jihadism. Men hans försvarare hävdar att han till en början inte alls försvarade våldet. Bilan Osman gräver i historien om "internets Usama bin Ladin". (Från Expo #2-2017)

Publicerad: 
2017-12-21

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Publicerad: 
2017-11-02


Hotar landets stabilitet. Bombattentat, halshuggningar och avrättningar i offrens hem. Islamiska staten siktar in sig på Egypten och den första måltavlan är landets kristna minoritet - kopterna.


Publicerad: 
2017-04-13

Partiet förnekar koppling. Terrormisstänkte Rakhmat Akilov delade material från det radikalislamistiska och antidemokratiska partiet Hizb ut-Tahrir. Partiet tar i ett uttalade avstånd från våldshandlingar.

Publicerad: 
2017-04-12

Sidor