Karl XII-firandet | Expo.se

Karl XII-firandet

I tidiga högerextrema skrifter från 30- och 40-talet beskrivs Karl XII som en symbol för Sveriges stormaktstid. Även idag hyllas han av nationalister för att ”personifiera fosterlandskärleken” och som ”en symbol för förlorad manlighet”. Att uppmärksamma hans dödsdag är en av de mest långlivade högerextrema traditionerna. 

Uppdaterad: 
2018-12-03

Nordiska nationalsocialister

Nordiska nationalsocialister på 30 november-demonstration i Stockholm 2012.

Redan 1853 började studentföreningar i Lund att fira Karl XII:s dödsdag med fackeltåg och kransnedläggning. År 1921 bildades en fristående 30 november-förening. Den anordnade fackeltåg fram till 1950. I föreningen samlades nationella och nazistiska grupper.

Under 1930-talet var det dock inte enbart högerextrema aktörer som manifesterade på dödsdagen. Bland annat uppmärksammades 30 november på Skansen med stöd från Nordiska muséet. Samtidigt blev dagen viktig för det nazistiska Lindholms-partiet och Nordisk ungdom, som inte ska blandas ihop med den nuvarande organisationen med samma namn.

Under efterkrigstiden fortsatte den högerextrema miljön att uppmärksamma dagen i framför allt Stockholm och Lund. Ritualen plockades upp av Sverigedemokraternas föregångare Bevara Sverige Svenskt och även av Sverigedemokraterna.

I början av 2000-talet höll en liten studentförening i Lund återkommande fackelceremonier för Karl XII. Bakom arrangemanget stod Sverigedemokraternas nuvarande ledning med Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof. Även SD-toppen Björn Söder var med. 

Ända sedan 1930-talet har det förekommit kravaller i samband med extremhögerns manifestationer kring den 30 november, men det var först på 80-talet som oroligheterna fick stor medial uppmärksamhet. På 90-talet förekom kravaller år efter år som krävde gigantiska polisinsatser.

”Den 30 november har helt enkelt förvandlats till en dag då man traditionsenligt möter fienden”, skrev Helene Lööw i en artikel 2008 som publicerats av Expo. 

2008 blev det oroligt i Lund när den nazistiska organisationen Skånes fria nationalister anordnade en demonstration. Folkfronten och Nationaldemokraterna höll samma år manifestationer i Stockholm. Även om den 30 november på senare år inte väckt lika mycket uppmärksamhet som tidigare sker det fortfarande regelbundna manifestationer.

I vintermörkret den 30 november 2012 förklarade en liten skara nazister att Sverige och Ryssland aldrig slutit fred. De tog själva på sig att ordna detta. De som tog sig an den grandiosa uppgiften var den kortlivade nazistiska organisationen Nordiska nationalsocialister och den Ryska imperiska rörelsen. Fredsfördraget hölls utanför Riddarholmskyrkan i Stockholm där Karl XII är begraven och de båda grupperna bedyrade sin respekt för varandras historiska kungar.

De senaste åren har Nordisk ungdom haft ceremonier för att hedra Karl XII. 

Därför firas 30 november

I tidiga högerextrema skrifter från 30- och 40-talet beskrivs Karl XII som en symbol för Sveriges stormaktstid, och han hyllas för sin ”hjältedöd”. När Adolf Hitler fyllde 50 år 1939 fick han en Karl XII-statyett av Svensk-tyska föreningen och Samfundet Manhem.

Sverigedemokraternas första partiledare Anders Klarström säger i november 2018 till den högerextrema tidningen Nya tider att Karl XII levde under en ”heroisk tid”. I artikeln hyllas kungen för att han själv deltog i strid, och han sägs ha personifierat fosterlandskärleken. 

Idag beskriver Nordisk ungdom, som varje år uppmärksammar Karl XII:s dödsdag, den forne kungen som en ”symbol för förlorad manlighet” och för ”förlorat mod”.

Högerextrema röster om 30 november

”November i Sveriges historia – det är segerns månad och hjältedödens. Den ger oss minnet av inseglet på den svenska stormaktens skapelse. Den ger oss också minnet av den siste stormaktskonungens fall.” Ungdomsfronten 1941.

”Inför de hårda tider som stunda för Sveriges folk ha vi mycket att lära av Karl XII och hans hjältar.” Nysvenska rörelsens skildring av Karl XII-firandet i Ellös 1951

”Det är en del av vår historia som står i Kungsträdgården. En symbol för förlorad manlighet, förlorat mod. Trots sin ringa ålder så tvekade Karl XII inte att leda försvaret av Sverige, och det framgångsrikt.” Fredrik Hagberg, ledare för Nordisk ungdom, i Nya tider 2018

”Karl XII förtjänar all respekt. Sverige angreps från alla håll, man tog chansen efter Karl XI:s frånfälle. Det var en heroisk tid, Sverige vann till exempel en lysande seger vid Narva år 1700, vilket var högst oväntat.” Sverigedemokraternas tidigare partiledare Anders Klarström till Nya tider, 2018.

Läs mer om #Karl XII-firandet

NMR-aktivister på plats i Kungsträdgården under den 30 november 2022.

Polisen ingrep inte: ”Vad hade ni väntat er?”

Publicerad: 
2022-11-30

Expo Idag återpublicerar. Extremhögerns firande av 30 november har långa anor. Historikern Heléne Lööw berättar om en tradition som fått nytt liv.

Publicerad: 
2008-11-30