Sturmvogel | Expo.se

Sturmvogel

Sturmvogel, grundat 1987, är en tysk nationalistisk barn- och ungdomsorganisation som vänder till barn mellan tre och arton års ålder. De hemlighetsfulla lägren präglas av en sektliknande tillvaro och en tydlig nazistisk tradition

Uppdaterad: 
2018-04-17

Sturmvogel, grundat 1987, vänder sig till barn mellan tre och arton års ålder. De kommer från familjer som är nationella (”folkstroget inställda”) och intresserade av att hålla det ”tyska arvet rent”. De få bilder som har kommit från deras läger visar på en sektliknande verksamhet, i tydlig nazistisk tradition.

Sturmvogel har lyckats hålla sig under radarn genom att inte väcka uppmärksamhet, inte göra manifestationer och aldrig ställa upp på intervjuer. För att hitta lokaler och platser i Tyskland för sina återkommande sommar- och vinterläger har de utgett sig för att vara en vanlig scoutorganisation och på så sätt fått hyra in sig på olika scoutanläggningar.

På lägren kallas barnen tidigt på morgonen till samling kring fanan, prydd med en svart stormfågel mot röd och vit bakgrund. Efter en timslång ceremoni står sport, uppställningar och ”arbetsinsatser” på det stränga dagsprogrammet. Disciplinen är hård, ledarna gör hälsningar med uppsträckt arm, barnen hälsas med Heil Dir.

Läs mer om #Sturmvogel

Sturmvogel’s summer camp in southern Sweden is an indoctrination camp where children are drilled in military discipline and are schooled in nazi ideology, according to the award-winning German journalist and expert on German nazism, Andrea Röpke.

Publicerad: 
2016-07-30

The school-age children are drilled for a week. Wearing uniform-style outfits and sporting traditional hairstyles, they take part in flag ceremonies, physical exercise and other activities at a remote location in the forested Småland province. Expo and Kvällsposten have documented the German organization ”Sturmvogel” and their camp week in Sweden.

Publicerad: 
2016-07-30

Sturmvogel – vilket betyder stormfågel – är en tysknationalistisk ungdomsorganisation med djupa rötter i nazism och med Hitlerjugend som förebild.

Publicerad: 
2016-07-30

Under en vecka drillas barn i skolåldern - iklädda uniformsliknande kläder och med traditionella frisyrer deltar de i flaggceremonier, fysisk träning och andra aktiviteter på en avlägsen plats i Småland. Expo och Kvällsposten har dokumenterat den tyska organisationen Sturmvogel och dess lägervecka i Sverige.

Publicerad: 
2016-07-30

Egendomen där Sturmvogels läger arrangeras är kopplad till en känd tysk nazist som tidigare haft samröre med svenska nazister.

Publicerad: 
2016-07-30

Sturmvogels läger i södra Sverige är ett indoktrineringsläger. Det säger den tyska experten på tysk nazism Andrea Röpke.

Publicerad: 
2016-07-30