”Jägarna” har genomfört sin första attack – trots att polisen kände till dem
Expo har tidigare berättat om tonåringarna som planerar väpnade nazistiska våldsdåd. Gruppen, ”Tesaks Medborgargarde”, består av 12–16-åringar och leds av en 14-åring i Östergötland.
Expo kan nu avslöja att gruppen genomfört sitt första våldsdåd – trots att polisen genom Expos granskning sedan i slutet av januari känner till gruppen och ledarens identitet.
Publicerad: 2024-03-27, 06:30
Lästid: 11 minuter
I den tredelade artikelserien ”Jägarna” har Expo avslöjat Tesaks Medborgargarde. Läs publiceringarna här.
Offret försöker fly in i en skog när de fem som jagar honom kommer ikapp. Bilden täcks av en stor logotyp föreställande en gigantisk dödskalle med ett brett grin. Den är inramad av en bokstavsförkortning som står för gruppens namn – Tesaks Medborgargarde.
Logotypen är inte helt täckande och släpper igenom videoklippet på misshandeln. Klippet har musiklagts med låten ”Sista slakten” av ett svenskt vit makt-band som var aktivt på 1990-talet.
Offret kryper ihop på marken samtidigt som de maskerade unga männen stampar, slår och sparkar på honom.
Videon är postad den 14 mars i en särskild kanal på plattformen Telegram avsedd för Tesaks Medborgargardes propagandamaterial.
Motivet för misshandeln i videon är inte känd men tidigare har gruppen pekat ut misstänkta pedofiler såväl som sexuella, religiösa och etniska minoriteter som ideologiskt legitima måltavlor. Gruppen är öppet nazistisk.
Trots att polisen i Östergötland genom Expos granskning sedan i slutet av januari känner till gruppens tidigare planer på väpnade våldsdåd och den 14-årige ledarens identitet har gruppen nu alltså ändå kunnat begå sitt första dokumenterade våldsdåd.
Lyssna på Studio Expo:
Kände till beväpning och identitet – visiterade inte
Under Expos granskning planerade gruppen två våldsdåd, varav ett i Östergötland där ledaren Bertil var initiativtagare och deltog.
För att förhindra att det planerade våldsdådet skulle genomföras informerade Expo polisen om gruppens planer. Samma kväll hade Expo också en fotograf på plats som följde gruppen och dokumenterade deras rörelser.
Expo försåg under kvällen polisens regionledningscentral i region Öst med ett detaljerat signalement av gruppens aktivister, information om deras planer, att de var beväpnade med knivar samt identiteten på två av personerna som skulle delta i misshandeln – varav en var den 14-årige ledaren Bertil.
Trots att polisen samtalade med gruppen under kvällen på den plats där misshandeln skulle äga rum och att tonåringarna i den interna chatten själva uppger att de fick visa sina legitimationer för polisen så visiterades aldrig någon av dem i jakt på knivarna.
Hade polisen funnit knivarna, eller kunnat konstatera att något annat brott hade begåtts, så hade de också kunnat genomsöka mobiltelefoner och andra enheter som exempelvis ledaren Bertil använt för att styra gruppen. Därigenom hade polisen kunnat få insyn i Tesaks Medborgargardes interna chattgrupper. Det hände vid den andra planerade attacken i Stockholm veckan efter, med resultatet att den aktuella Stockholmsgruppens aktiviteter upphörde.
Men en visitation hade också gett myndigheterna fler möjligheter att sätta in åtgärder mot ungdomarna som ertappats.
Kommunens samordnare: socialtjänsten ska kopplas in
Lisa Norrbin, samordnare mot våldsbejakande extremism i Linköpings kommun ber att få prata ihop sig med polisen innan hon svarar på Expos frågor.
När hon sedan kort därefter återkommer meddelar hon att polisen efter Expos granskning har gjort, eller kommer att göra, anmälningar till socialtjänsten gällande personer som har blivit identifierade.
Att polisen inte agerat för att stoppa ledaren som enligt egen utsago varit delaktig i den misshandel som gruppen gjort en propagandavideo av, har hon inga åsikter kring.
– Polisen får svara för deras agerande, jag utgår ifrån att de har en organisation för att hantera det, säger Lisa Norrbin till Expo.
Hon säger att kommunen arbetar kontinuerligt med polisen kring frågor som denna men att man efter Expos avslöjande också varit i kontakt med civilsamhällesorganisationer som samlar personer ur grupper som av Tesaks Medborgargarde pekats ut som tänkbara måltavlor.
Polisen inte säker att de har uppgifterna
Lokalpolisområdeschefen i Linköping,
Ann-Christine Rehnström, säger att hon inte kan uttala sig om enskilda fall. Men hon bekräftar att polisen vidtagit åtgärder kopplade till de ungdomar i gruppen som identifierats.
– Jag kan inte gå in på exakt vad vi gjort men i generella termer – får vi kännedom om att ett barn under 18 år eller under 15 år begått brott så har ju vi skyldigheter kopplat till socialtjänsten och vårdnadshavare och så vidare.
När vidtog ni de åtgärderna?
– Det kan jag nog inte svara på men det var i anslutning till att vi fick kännedom om detta från första början.
Vi har fortsatt haft insyn i den här gruppen och där har vi inte sett några som helst tecken på att polisen skulle ha vidtagit några åtgärder mot den här ledaren som ni ju sedan i slutet av januari känner till identiteten på. Vad tänker du om det?
– Vi har jobbat mot den här individen utifrån det vi vet, men det kan också finnas information som vi inte känner till i de här forumen eller liknande som vi självklart vill ta del av. Det kan vara så att vi inte vet allt som ni vet, säger Ann-Christine Rehnström till Expo.
Efter att ni fått identiteten på ledaren från oss och träffade de här tonåringarna på stan när de var ute för att begå en misshandel så har de efter det fullbordat åtminstone ett våldsdåd. Då undrar man ju såklart vilken typ av insatser som ni har vidtagit mot den här ledaren eftersom han ändå har kunnat medverka i minst ett våldsdåd?
– Jag förstår till fullo din fråga men är vi helt säkra på att vi har fått kännedom om de här typerna av uppgifter?
Efter att Expo redogör för hur och vilka uppgifter polisen fått bekräftar lokalpolisområdeschefen Ann-Christine Rehnström att de arbetar med individerna och ärendet i stort. Hon säger också att det finns skäl för henne att kontrollera om polisen gjort det de ska.
– Jag behöver kontrollera min verksamhet – har vi gjort det vi ska utifrån den informationen vi fått? För att så öppna ska vi vara när vi får kritik. Att se över om vi kan eller hade kunnat göra saker ännu bättre, för att vara transparenta.
Finns det anledning för er att göra det nu menar du?
– Jag menar rent generellt. Har vi fått uppgifter så agerar vi på dem. Men jag behöver såklart se över om vi gjort allt vi kan i det här ärendet, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping och tillägger:
– Och andra ärenden som ingår i mitt område, avslutar hon.
Hur har videon verifierats?
Expo har genom att granska anmälda misshandlar i polisregionen försökt verifiera misshandeln utan att nå framgång.
Genom omvänd bildsökning och andra verifieringsmetoder har vi så långt det är möjligt kommit fram till att filmmaterialet i misshandelsvideon inte är tidigare publicerat.
Expos bedömning är därför att videon med stor sannolikhet är ett autentiskt klipp från en faktisk misshandel som gruppmedlemmar utfört. Det styrks av ledaren Bertils egen detaljerade återgivning av vissa omständigheter kring klippet som framkommit i gruppens interna chatt, som exempelvis på vilken plattform man bestämt träff med offret.
Skryter i chatten och efterlyser fler
Efter att misshandelsvideon publicerats skriver ledaren Bertil i gruppens interna chatt att gruppens aktivister i Östergötland har genomfört flera misshandlar, förutom den som filmats, på kort tid.
– Vi jagar ganska bra, vi har haft två styckna som vi inte filmade och en som skulle komma i förrgår men dök aldrig upp.
Men en avgörande förändring har skett efter att Bertil och tre andra medlemmar ur gruppen stötte på polis och fick visa legitimation vid deras första planerade attack i slutet av januari. De har blivit försiktigare med hur de kommunicerar.
Måltavlor diskuteras fortfarande i de grupper Expo har insyn i men konkreta brottsplaner, med tid och plats och eventuella förberedelser, sker i andra kanaler. Nu pratar man bara om att det skett.
Samtidigt vill gruppen rekrytera nya medlemmar. Ledaren uppmanar alla i den interna chatten att posta en propagandavideo från gruppen och tagga in honom för att nya intresserade killar i samma ålder ska ta kontakt. Han efterlyser också fler videos från våldsdåd.
– När ni gör ”uppdrag” så kan ni skicka bilder och gärna videor så kan jag lägga upp den, skriver ledaren Bertil i gruppen.
En vecka senare, under söndagskvällen, publicerar en ledande användare i gruppen en checklista för hur man ska klä sig och agera vid en attack. Bland annat ges instruktioner om att bära ”väldigt neutrala kläder med luva” och att ha med sig pepparspray och ”något” att försvara sig med ifall attacken skulle gå snett.
Experten: Polisen har inte tagit detta på tillräckligt allvar
Psykologen Håkan Järvå såg faran med gruppen som Expo under flera månader följt från insidan och varnade särskilt om att ledaren Bertil måste stoppas innan det är för sent.
– Samhället borde flagga upp den här personen i systemet och samtala med skola, socialtjänst och vårdnadshavare. Det finns en stor risk att han till slut har ihjäl någon, sade Håkan Järvå till Expo i mitten av mars.
Nu låter vi honom ta del av videon som gruppen har publicerat i sina kanaler.
– Det är tråkigt när man får rätt i såna här frågor, säger han till Expo och fortsätter:
– Polisen i Östergötland har verkligen inte tagit de här uppgifterna på tillräckligt stort allvar. Det här var ganska tydligt från början att ledaren tänkte begå våld. Jag vet inte vad polisen har för kompetens, men de borde ha kompetensen att förstå att den här killen kommer att fortsätta.
Vad händer inom en ung person när den har genomfört den här första misshandeln?
– Ja, man passerar en gräns. Inom rättspsykiatrin brukar man säga att det som bäst förutspår framtida våldshandlingar är tidigare våldshandlingar. Man kan alltså inte bara tro att det inte kommer hända igen, säger Håkan Järvå.
– Man har varit för slöa här. Det borde ha hänt något redan efter första gången, säger han.
Under måndagen stängs plötsligt Tesaks Medborgargardes interna chatt ned av ledaren Bertil som samtidigt också byter användarnamn och profilbild på plattformen Telegram. Senare under kvällen raderar han sitt konto på plattformen.
Så gjorde vi granskningen ”Jägarna”
I början på 2024 rekryterade ett konto på Tiktok unga till en ny, hemlig chattgrupp. Tiktok-kontot hade tidigare försökt gå med i flera våldsbejakande grupper, bland annat Aktivklubb och Pedo Hunting Sweden. Under påhittade identiteter fick Expos reportrar inbjudan till det svenska nätverket och har sedan dess wallraffat i nätverkets olika grupper.
Wallraff är en journalistisk metod där en reporter använder sig av fingerad identitet för att få tillgång till information som annars hade varit omöjlig att få fram.
Expos reportrar har haft insyn och deltagit i diskussionerna när det har bedömts nödvändigt. Våra profiler har inte uppmuntrat till våld eller aktioner och inte heller spridit rasism eller hat mot andra minoritetsgrupper.