Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hissen krånglar nästan alltid när minusgrader blandar snö och grus till kockor i avståndet mellan gata och hisskorg. Färden går ändå fort. Jag halkar fram med väskan på ryggen – skyndar, för jag är sen – och ser honom redan på håll när hissdörren lämnar plats för avstigning.

Sannolikt fryser han i sina tunna vita byxor, låga skor med ännu lägre strumpor i och glansiga märkesjacka. Kylan avslöjar en upphetsning hos honom, andedräkten står som en kvast då han flåsar betänkligt. Han placerar sig precis intill porten där han vet att jag ska in, siktar på mig genom sökaren, smaskar högt, ler hånfullt och bränner av en serie bilder. De sista bara två decimeter från mitt ansikte när jag tränger mig förbi för att öppna porten.

Det är långt ifrån första gången vi ses. Inte heller den sista. Han brukar stå utanför Expos redaktion ibland och fota allt och alla. Gamlingar som bor här, barnfamiljer, deras bilar och andra som arbetar i huset. Den som protesterar mot att bli fotograferad och den som bara tyst passerar förbi.

Han har gjort sig till extremhögerns alldeles egna daglönare i kategorin uthängningar. DN redogjorde i en publicering för hans bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) – en bakgrund vi på Expo, jämte många andra, känt till sedan ett tag. Det har inte stoppat den tidigare SD-toppen Erik Almqvist från att anlita honom flitigt för sajterna Exakt24 och Insikt24.

Det är inte särskilt konstigt heller. Syskonsajterna, som ägs av Vávra Suk och Sanna Hill, har sedan de startades 2019 respektive 2021 tillsammans fungerat som en brinnande sophög vid internets utkanter som extremhögerns mest radikala söker upp för att värma sig. Hembesök hos ABF-anställda, drev mot ideellt aktiva klimataktivister och uthängningar av ungdomsförbundare i tonåren. Det uttalade målet är att få antirasister att tystna, helst för gott.

Lyssna på Studio Expo:

 

Av just samma anledning är det inte heller förvånande att Insikt24, den enda av de högerextrema sajterna som finns kvar i det pressetiska systemet, under måndagen rekordklandrades av Mediernas Etiknämnd. Hela sex gånger fälldes en och samma publicering.

En sådan yrkesoduglighet har aldrig tidigare skådats i den svenska pressfrihetens historia, även om det i detta fallet knappast finns någon anledning att tro att det finns några journalistiska ambitioner med verksamheten. Som grädde på moset fälldes ytterligare en av sajtens publiceringar samma dag.

Alla fällningarna gäller innehåll kopplade till när den antifascistiska frilansjournalisten Mathias Wåg stämdes av tidigare nämnda medieaktivists projekt Förtalsombudsmannen. Projektet går ut på att genom systematiska stämningar skrämma meningsmotståndare till tystnad. När det sedan är dags för huvudförhandling har Förtalsombudsmannens frontperson själv bytt hatt och gör istället innehåll för Insikt24:s räkning. Allt under falsk journalistflagg.

I publiceringen som fälldes hela sex gånger hängdes inte bara Mathias Wåg ut – det gjorde också sex åhörare som sajten i samarbete med Förtalsombudsmannen betecknade som ”brottsdömda vänsterextremister” tillsammans med insinuanta formuleringar om att de skulle stötta terrorverksamhet. När sajtens tidigare ansvariga utgivare, den före detta SD-politikern Simon O Pettersson skulle försvara publiceringen hävdar han falskt att de uthängda är offentliga personer.

Insikt24 deltar också i de uppmärksammade trakasserierna mot Tobias Hübinette och hans forsknings- och undervisningsverksamhet på Karlstads universitet. Därför är det behövligt att äntligen få det svart på vitt, även om många redan vet om det, när Allmänhetens medieombudsman Caspar Opitz i DN säger det tydligare än de flesta: 

– Detta handlar inte ens om ett försök till objektiv granskning, det handlar om att gömma sig bakom journalistik för att ge sig på meningsmotståndare. Det påminner mer om propaganda.
 

26 000 kronor och ett tillkännagivande om fällningen kostar kalaset för Erik Almqvists sajt. Om de tänker betala och berätta om sina synder återstår att se.

Systersajten Exakt24 lämnade det medieetiska systemet under 2023. Samnytt som drivs av den sverigedemokratiska regionpolitikern Kent Ekeroth hade tidigare samma år valt samma väg när antalet klander blev för många.

Nyligen gjorde den tidigare NMR:aren dessutom sitt första jobb som reporter för just Kent Ekeroths Samnytt – SD:s kanske viktigaste vän i det alternativa medielandskapet.

Erik Glaad är reporter på Expo.