Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I det här numret av Expo granskar vi hur friskoleentreprenörerna Hans och Barbara Bergström genom sin stiftelse stöttat flera medieprojekt som sprider högerextrema konspirationsteorier och i ett fall, den nu insomnade tidningen DSM, även förintelseförnekelse och ren nazistisk propaganda.

Hans Bergström har själv skrivit artiklar för DSM men uppger till Expo att han drog öronen åt sig efter att DSM publicerat artiklar med vad Bergström kallar  ”antisemitisk tendens”. Det är ett rimligt ställningstagande för en person som genom sin stiftelse säger sig vilja främja utbildning och upplysning. Men ställningstagandet till trots puttar The Hans and Barbara Bergstrom Foundation några år senare in pengar i DSM på en nivå att deras bidrag utgör 95 procent av DSM:s totala omsättning 2021. 

Hans Bergström uppskattar inte vår granskning. Men med sina stora tillgångar och sin roll i det svenska skolsystemet är han en makthavare som kan utkrävas ansvar. Därför är det högst anmärkningsvärt att han efter att vi tagit kontakt använder en annan av de medier som han själv är med och finansierar för att smutskasta Expos reporter och förekomma vår granskning. Om Bergströms syfte är att skrämma till tystnad eller att undergräva vår trovärdighet låter jag vara osagt.

Men kort efter att Expos reporter haft kontakt med Hans Bergström publicerar högerbloggaren Rebecca Weidmo Uvell skärmdumpar på reporterns mejl tillsammans med en lång text i syfte att misskreditera reportern. Hon publicerar uppgifter, både sanna och osanna, om reporterns privatliv, tidigare sysselsättning och till och med en påstådd bostadsort för journalisten som på grund av sitt arbete lever med skyddade personuppgifter.

Det är en krishantering som inte anstår en tidigare chefredaktör på Dagens Nyheter. Och självklart tystnar inte Expo.

Därför väljer vi nu att släppa det nya numret med granskningen av Bergströms finanisering tidigare än planerat. Från och med i dag finns nya numret av Expo tillgängligt för våra prenumeranter i vår app och e-tidning.

Läs hela granskningen digitalt eller i vår app för iOS eller Android. Behöver du hjälp, klicka här.

Är du inte prenumerant? Bli det för endast 39 kronor i månaden och läs granskningen direkt.

 

Ämnen i artikeln