Riks
Uppdaterad: 2024-05-07, 10:07
Publicerad: 2022-08-30, 14:11
Riks är en mediesajt som startades av Sverigedemokraternas bolag Samtid och Framtid AB. Ansvarig utgivare är Richard Sörman. Riks lanserades 2020 och publicerar inslag i tv-format på sin hemsida och Youtubekanal. Inslagen sprids också i Sverigedemokraternas egna kanaler.
Riks presenterar sig som en ”konservativ nyhetsförmedling” som ska vara fristående från sin tidigare ägare Sverigedemokraterna.
Sommaren 2023 meddelade SD att Riks skulle säljas till den tidigare SD-politikern Jacob Hagnell och inte längre vara kopplat till partiet. En granskning från TV4:s Kalla Fakta visade i maj 2024 att det inte var sant och att Riks i själva verket fortsatt har ett tätt samarbete med SD:s kommunikationsavdelning.
Riks programledare och kommentatorer har ofta samtidigt som de synts i kanalens videos haft ett politiskt engagemang i Sverigedemokraterna. Profiler från kanalen medverkade också i partiets valkampanj 2022 och i flertalet av de valfilmer som partiet producerat.
Riks har cirka 121 000 prenumeranter på Youtube och publicerar ett stort antal inslag per vecka av varierande längd och karaktär. Sverigedemokraterna har tidigare gjort liknande satsningar på propagandakanaler, men ingen har nått lika stort genomslag som Riks.
Videos med SD-propaganda
Vinklar och ämnen i kanalens innehåll följer ett sverigedemokratiskt narrativ. Dominerande är kritik mot mångkultur, invandring, feminism och Sverigedemokraternas politiska motståndare.
Exempel på rubriker för inslagen som publiceras är ”Vi ska inte tvingas betala för vänsterflum och annat trams” och ”Nu byggs jättemoské i Helsingborg - Moderaterna: en fin byggnad”. Även typiskt högerextrema teman som ”Forskare varnar: svenskar blir minoritet i flera områden i Sverige”, varvas med lättsamma sport-, nöjesinslag och försök till politisk satir. Vanligt förekommande är också opinionsdrivande inslag eller ren partipropaganda.
Till exempel delas frekvent klipp där Riks-medarbetare talar direkt till tittaren i ämnen som ”universitetens vänstervridning”, ”Har politikerna svikit Sverige?” och att etablerade journalister notoriskt ljuger om invandring och mångkultur.
Riks är även en plattform där Sverigedemokratiska politiker låter sig intervjuas, bland dem Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Anklagades för hatkampanj mot Annie Lööf
Riks har återkommande anklagats för att driva hatkampanjer mot enskilda politiker. Statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde anklagade SD-kanalen för att systematiskt piska upp hat mot Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Utspelet skedde efter att det framkommit att personen som misstänks för mord och terrorbrott efter mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan 2022 också planerat att mörda centerledaren.
Flera ledande Sverigedemokrater, bland andra partiledaren Jimmie Åkesson, krävde att utrikesministern skulle be om ursäkt för anklagelsen – något hon vägrade.
Rebecka Fallenkvist – en kontroversiell profil
En av kanalens tidigare mest profilerade programledare Rebecka Fallenkvist, som samtidigt också var regionpolitiker för SD i Region Stockholm, har flertalet gånger hamnat i blåsväder och varit föremål för skarp kritik för sina uttalanden och sitt agerande.
I december 2021 publicerade hon en video på Twitter filmad med drönare över dåvarande klimat- och miljöminister Annika Strandhälls (S) bostad. Ministern beskrev i en egen tweet att ett av hennes barn var ensamt hemma och att familjen ”tack vare dessa högerextremister lever med en ständig hotbild”.
Fallenkvist skrev i sin tweet att hon fått videon skickad till sig av ”en engagerad tittare”.
Offentliggörandet av videon fick massiv kritik från både höger och vänster. Men Riks ansvarige utgivare Dick Erixon försvarade trots det publiceringen – även om han samtidigt tillade att Riks inte har tillgång till någon drönare.
– Det är kartlagt sedan tidigare att man kan avbilda byggnader. Vi har diskuterat en bild. Det har jag gett okej på, sa han till Aftonbladet.
Sedermera tog dock Rebecka Fallenkvist bort tweeten och bad om ursäkt för sitt agerande.
På valnatten 2022 ropade Rebecka Fallenkvist ”Helg seger!” under en direktsändning från SD:s partievenemang i de högerextrema alternativmediesajterna Exakt24 och Samnytts gemensamma valvaka.
Utropet anspelar på det nazistiska slagordet ”Hell seger” som används av bland andra Nordiska motståndsrörelsen, NMR. ”Helg seger” plockades senare upp av högerextrema webbutiker och organisationer som började sälja produkter med det budskapet. Själv menade Fallenkvist att hon blivit feltolkad, att hon menade att det var en ”segerhelg för SD” och att hon var berusad och inte borde genomfört intervjun.
I oktober 2022 kallade Fallenkvist Anne Frank för ”sedeslös” och ”kåtheten själv” i en story på Instagram. Delningen var också tonsatt med musik av Kanye West som under 2022 flertalet gånger anklagats för antisemitism. Fallenkvists inlägg mötte skarp kritik och fick internationell uppmärksamhet. Flera judiska organisationer fördömde Fallenkvists agerande.
”En anmärkningsvärd respektlöshet för Anne Frank som Förintelseoffer”, skrev Judiska Centralrådet i ett uttalande. Även Israels ambassadör i Sverige markerade kraftfullt.
Även denna gång menade Rebecka Fallenkvist att hon blivit misstolkad.
Fallenkvist togs kort efter delningen uppmärksammats av medier ur tjänst på Riks. Fallenkvist stängdes dock inte av från sina politiska uppdrag.
SSU-medlem hängdes felaktigt ut
I juni 2022 publicerade Riks ett klipp där en distriktsordförande för socialdemokraternas ungdomsförbund i Fyrbodal felaktigt pekades ut som dömd våldsbrottsling och rattfyllerist. Klippet hade en granskande inramning och reportern utgav sig för att ha utfört en granskning.
Efter att det visade sig att Riks brustit i sin research och blandat ihop SSU-ordföranden med en annan person avpublicerades klippet och Riks bad SSU:aren om ursäkt, enligt ansvarig utgivare Dick Erixon. Den drabbade valde dock ändå att polisanmäla kanalen för förtal.
Hatfyllda kommentarsfält – nedsättande om kvinnor och minoriteter
Riks har uppmärksammats i Expo för att våldsbejakande och rasistiska kommentarer inte rensas i kommentarsfälten. Riks väckte också medial uppmärksamhet för ett inslag där det spekulerades om varför Sverigedemokraterna inte har större stöd hos den kvinnliga befolkningen. Slutsatsen var att ”kvinnor är mer känslostyrda” och sämre på kritiskt tänkande än män.
Den 21 maj 2022 var vice partiledaren Henrik Vinge på Riks och hävdade att den svenska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh verkar för ”utländska intressen”. Vinge påstår att Kakabaveh är en konsekvens av ”mångkulturalismen” eftersom hon stöder den kurdiska milisen YPG som i Syrienkriget också fått stöd av USA i kriget mot Islamiska staten.
”Detta är en krock mellan våran europeiska syn på demokrati som är kopplad till sakpolitik och ideologiska debatter, man är höger eller vänster och sådana saker, och en demokrati som den ser ut i många andra delar av världen där den är klanbaserad och baserad på etnicitet”.
Vinge kritiserar det svenska valsystemet eftersom han menar att minoriteter kommer kryssa minoritetspersoner på valsedlar. Han menar vidare att minoriteter som väljs inte röstar på ideologisk grund utan endast för ”sina etniska intressen”.
Förutom att misstänkliggöra minoriteter i politiken torgför Riks en konflikt mellan det ”svenska samhället och islam”, som är ytterligare en rubrik på kanalen.
Med egna ord
”Jag ställer den klassiska frågan – vad har det med invandring att göra?”
– Riks ägare Jacob Hagnell i Kalla Faktas granskning när han svarar på ett förslag från en reporter på ett inslag som han inte tycker platsar i kanalen.
”Absolut ingen SD-personal här. De ska inte ana att det finns någon koppling”
– SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein instruerar inför Kalla Faktas dolda kamera personalen om vikten av att dölja kopplingen mellan Riks och partiet inför att ett team från Expressen ska besöka partiets och Riks gemensamma lokaler.