Demokratins spelregler måste accepteras | Expo.se

Demokratins spelregler måste accepteras

Publicerad 2005-03-07 10:50

Demokratins spelregler måste accepteras av både höger- och vänsterextremister.

Sverige är en demokrati. I en demokrati står det vem som helst fritt att bilda opinion, att bilda föreningar och partier. I Sverige har vi också en av världens mest liberala tryckfrihet- och yttrandefrihetsgrundlagar. Ingen får kränka dessa rättigheter.

Sverigedemokraterna höll i helgen partistyrelsemöte i Helsingborg. Konferenslokalen på ett hotell hade bokats i ett privatnamn. Mötet attackerades av ett 30-tal personer som av polisen beskrivs som vänsterextremister. Vi kan aldrig acceptera att någon med våld försöker att tysta en åsikt. Vi måhända tycka extremt illa om Sverigedemokraternas ideologi och praktiska politik, men det är inte acceptabelt att genom stenkastning försöka hindra grundfundamentet i demokratin, mötesfriheten.

Expo har det senaste året uppmärksammat att en våldspiral trappats upp mellan höger- och vänsterextremister. I somras misshandlades dåvarande vice ordföranden i Nationaldemokratisk Ungdom, Robert Almgren och Sverigedemokraternas andre vice ordförande, Johan Rinderheim. Överfall riktades mot antirastister i Helsingborg, Göteborg, Stockholm och i en hel del småländska städer.

Redan i somras skrev undertecknad tillsammans med Daniel Olsson, reporter på Expo, ett ledarstick om detta. Vår konklusion var enkel; håll er till demokratins spelregler!

Ingen står över de spelregler som folket har satt upp för demokratin i detta land. Den som anser att reglerna är felaktiga får på demokratisk väg påverka dem. De som väljer att ställa sig utanför det demokratiska samhället är till uppgift för polis- och rättsväsende att jaga rätt på.

Kampen för demokrati och yttrandefrihet mot rasism och främlingsfientlighet vinns inte med gatsten, den vinns med fakta och ord.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons