En obekväm mans död | Expo.se

Annons

En obekväm mans död

Publicerad 2005-12-17 00:43

Adolf Hitler: Mein Kampf

Publicisten, excentrikern och kanske framförallt yttrandefrihetsförespråkaren Kalle Hägglund har avlidit, 62 år gammal.

En vänstergängare som bröt med den konformistiska vänsterradikalismens kvävande ramar. Lokaljournalisten som blev drivande inom vänstertidskriften Clarté och maoistiska Oktoberförlaget för att starta en egen förlagsverksamhet med litteratur som han själv ansåg var nödvändig att ge ut. Radikal, ifrågasatt och obekväm.

Det var Kalle Hägglunds pocketupplaga i två delar av Adolf Hitlers Mein Kampf som jag lånade på Lindome bibliotek någon gång i början av 1990-talet, inte som övertygad antifascist utan tvärtom som en starkt invandringskritisk lite revolterande tonåring i den tidens Ultima thule-anda.
Jag kommer ihåg hur jag gick hemåt med det glättiga färgglada bokomslaget med den sittande rikskanslern i halvfigur vänd utåt mot omgivningen - som en markering, som ett ”titta, jag vågar läsa det här”.

Hemma i mitt pojkrum började jag genast läsa den kärva och uppstyltade texten. Jag orkade mig igenom de självbiografiska delarna av första boken och blev snart övertygad om att det som utrycktes i texten inte alls var svaret på det jag kände. Det jag med spänning trodde att jag skulle få svar på i denna brännmärkta bok lyste helt med sin frånvaro.

Adolf Hitler föraktade ju folket och var på något märkligt sätt en blandning mellan kollektivist och ultraindividualist. Det var inte jag. Han var ju religiös. Det var ju inte jag. Och judar fanns ju inte närvarande i den verklighet vi växte upp i. Judekonspirationerna framstod som minst sagt besynnerliga för oss som mest var förbannade över att Mohammed, Reza och Goran fick sina moppar betalade av soc - i allafall enligt det rykte som snart blev sanning hos oss.
Adolf Hitler förstod ju inte alls vad jag och mina vänner kände som växte upp i vanliga arbetarhem i Lindome vid de här nedskärningstiderna. Vi hade helt andra problem.

Många av mina vänner läste aldrig den där boken. Nu tror jag inte att en bok är den ensamma förklaringen till att jag inte gick åt det håll som flera av dessa gamla vänner, men jag är helt övertygad om att Kalle Hägglunds yttrandefrihetssträvanden med publiceringen av Mein Kampf innebar att fler än jag fick en direktkontakt med det nationalsocialistiska vansinnet.

Det blev inte bara de halvnippriga lärarna som beskrev vad den tyska nationalsocialismen innebar. Jag, med andra, fick närma oss källan och skapa oss en egen uppfattning.
Tack för det Kalle.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons