Minns Förintelsen

Publicerad 2006-01-27 14:45

Den 27 januari 2005 hölls en ceremoni i förintelselägret Auschwitz-Birkenau - 60 år hade gått sedan befrielsen av lägret.

Idag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag, på dagen 61 år sedan Auschwitz befriades.

Under ett drygt decennium bedrev den nationalsocialistiska regimen en politik som slutligen resulterade i systematisk utrotning av judar, romer, homosexuella och oliktänkande. Den nazistiska ideologi som legitimerade dessa handlingar krossades emellertid inte i och med att de allierade besegrade Tyskland. Som politisk kraft att räkna med dog nationalsocialismen 1945, men dess ideologi har levt vidare in i våra dagar. Och i skottgluggen står samma grupper nu som då.

I samband med förra årets minnesdag beskrevs den på Nationaldemokraternas hemsida som den ”offentliga lögnens dag”. Partiets ungdomsförbund skrev att ”genom sin massmediala dominans har de (judarna, red. anm.) hjärntvättat svensken till frivillig underkastelse och förslavning”. Men hatet vilar inte under de övriga dagarna på året. 2005 höll nazister ett flertal offentliga manifestationer runt om i landet, propaganda spreds på skolor och rättsväsendet fick många tillfällen att ingripa mot aktivisterna.

Hitlers efterföljare
Hitler hade som mål att utrota alla judar och allt judiskt. Idéer om att mänskligheten var uppdelad i raser och att vissa raser var mer värda än andra möjliggjorde hans handlande. Imorgon lördag kommer de två största nazistiska grupperna i Sverige visa sitt stöd för Hitlers idéer under en demonstration i Stockholm. De kommer att protestera mot att samhället försöker ”ingjuta skuldkänslor i de vita folken och få dem att skämmas över sin etniska tillhörighet och känna underdånighet mot ett främmande folk.”

Förintelsens minnesdag är viktig, liksom att minnas offren och lyssna på överlevarnas berättelser. Men kampen mot hatats ideologi måste uppmärksammas hela tiden. Den antisemitiska, historierevisioniska och rasistiska propagandaapparaten vilar inte. Makten över vem som ska skriva historien om Förintelsen pågår ständigt. Varje skolelev som visar skepsis inför det faktum att Förintelsen ägt rum är en seger för nazisterna och en förlust för demokratin. Lämna aldrig nazisterna ensamma om att propagera sitt hat!

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!