Inte odemokratiskt att frysa ut SD | Expo.se

Inte odemokratiskt att frysa ut SD

Publicerad 2008-01-04 16:14

Enligt en undersökning som TV4 presenterade under gårdagen har Sverigedemokraterna lyckats påverka den kommunala budgeten i sju av de 13 kommuner där partiet sitter som vägmästare. Det är alltså ett faktum att Sverigedemokraternas valframgång i valet 2006 nu lett till en situation där partiets politik påverkar en del av befolkningens vardag.

Att Sverigedemokraterna blir tungan på vågen är inget nytt fenomen, det skedde redan under förra mandatperioden. Även om det nu sker i större omfattning. Problemet med Sverigedemokraterna som vågmästare är alltså inget nytt fenomen. Trots det verkar det vara svårt för vissa av de lokalpolitiker som ställs inför situationen att veta hur de ska agera.

I Karlskrona satte sig den lokale moderaten K-G Svensson ner med sverigedemokraten Richard Jomshof för att träffa en överenskommelse om kommunens skolor.

I Mariestad har partier från vänster- och högerblocket istället gått ihop för att hindra Sverigedemokraterna från inflytande.

Det är ingen lätt fråga att hantera. Självklart ska Sverigedemokraterna ha samma rättigheter som andra i kommunfullmäktige. Det betyder inte att de behöver bjudas in till samarbeten. Sverigedemokraterna har samma idéer även om de är trevliga i kön till kaffeautomaten. Partiet kommer inte lämna sina tankar om vem som har rätt att vara svensk eller inte bara för att de sköter sig och kommer på möten.


Politisk strategi att stänga ute SD


Oppositionsrådet i Mariestad Johan Abrahamsson förklarade i samband med TV4:s granskning att det fanns en risk med att stänga ute Sverigedemokraterna. Den åsikten är han inte ensam om.

Det är ett märkligt resonemang. Vad är alternativet? Att partierna formerar sig för att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande må spä på Sverigedemokraterna martyrskap. Men det kan aldrig bli ett argument för att samarbeta med ett parti man inte delar åsikter med.

Det finns inget odemokratiskt i att frysa ute Sverigedemokraterna. Det handlar om politisk strategi. Partier formerar sig efter sina intressen. Det är så demokratin fungerar. Att kräva att de övriga partierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna för att respektera väljarnas val är lika befängt som att kräva att moderaterna ska inleda regeringssamarbete med socialdemokraterna för att det är så många som röstat på dem.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons