God anledning att minnas Kristallnatten

Publicerad 2008-11-09 18:48

I dag är det exakt 70 år sedan Kristallnatten. Runt om i världen kommer offren för den pogrom som iscensattes av det tyska nazistpartiet natten mellan den 9 och 10 november 1938 att hedras.

För att deras öde inte ska glömmas.
Men också för att påminna om Förintelsens mekanismer. Erfarenheten från Kristallnatten visar att folkmordet blev verklighet efter en stegvis upptrappad aggression och acceptans för antisemitiska föreställningar.

Minnet av Kristallnatten ålägger oss med andra ord att identifiera varningssignalerna.
Så låt oss göra det.
Det finns nämligen gott om dem.Påtagligt samhällsproblem


Antisemitismen är i dag ett påtagligt problem i stora delar av världen. I delar av mellanöstern sprids antijudiska karikatyrer och myter i flera fall lika ogenerat som under 1930-talets Tyskland. Ett smått parodiskt exempel, som ändå visar vidden av de antijudiska föreställningarnas utbredning, är ett tal från februari 2006 av professor Hasan Bolkhari, ledamot i Irans filminstitut och kulturrådgivare vid landets utbildningsdepartement. Enligt Hasan Bolkhari ingår den tecknade amerikanska teveserien Tom och Jerry i ”en medveten judisk strategi som syftar till att förändra bilden av möss och skapa sympatier för judar [dessa har traditionellt förknippats med möss] hos europeiska barn”.

De antijudiska stämningarna går givetvis även att hitta i Europa. Som expo.se rapporterade i fredags kommer exempelvis den tyska förbundsdagen göra en offensiv mot antisemitismen i landet. Beslutet togs efter att en rapport visat att 27 människor skadats i samband cirka 800 brott med antisemitiskt motiv under årets första nio månader.


Även ett problem i Sverige


Det är lätt att förledas att tro att de enda antisemiterna är nazister eller jihadister. Men deras propaganda och hets är bara den grövsta formen av antisemitism. Enligt en undersökning som presenterades av Forum för Levande Historia 2005 gav fem procent av de tillfrågade uttryck för en stark och konsekvent antisemitism. Så idéerna finns där. Även utanför vit makt-rörelsens krets.


Glöm inte antisemitismen


Det kommer i dag att hållas en rad olika manifestationer på olika håll i landet. De flesta kommer med rätta försöka varna för en ökande intolerans. De kommer att prata om de där varningssignalerna. Men i många fall tenderar dagens antisemitism att glömmas bort.
Det är farligt. Och dumt.
När vi ska dra lärdom av Förintelsens mekanismer gör vi ett stort misstag om vi glömmer bort antisemitismen och dess offer.

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här