Obama bryter ny mark

Publicerad 2008-11-05 13:46

USA:s nye president heter Barack Hussein Obama. Han valdes under natten till sitt nya ämbete efter en jordskredsseger. Det är, som många redan konstaterat, ett historiskt val.

Bara det faktum att Barack Obama är USA:s förste svarta president gör valet till en milstolpe i amerikansk politik. Men det historiska ligger inte enbart i det faktum att han är svart. Utan också i hur han har förhållit sig till det. Barack Obama är en av få amerikanska politiker som öppet och rakt vågat ta sig an den känsliga frågor som segregation, rasism och slaveriets betydelse – det som i USA kallas ”the race issue”.

I ett numera historiskt tal i Philadelphia tidigare i år valde han som en av få högt uppsatta politiker i efterkrigstid att ta sig an slaveriets historiska betydelse och påverkan på den amerikanska konstitutionen. Det var ett tal som blickade framåt och som försökte skapa förståelse mellan den vita och svarta befolkningen.


Ut ur skuggan


USA har inte som Sydafrika eller Tyskland gjort upp med sitt förflutna när det kommer till den rasism som så länge förgiftade landet. Minnet av slaveriet och raslagarna kastar fortfarande en skugga över USA. Valet av Barack Obama kan vara början på väg ut ur den skuggan.

Se Barack Obamas historiska tal i Philiadelphia den 18 mars.

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här