EU-valet – en generalrepetition

Publicerad 2008-12-15 21:04

Under lördagen presenterade Sverigedemokraterna sina toppkandidater till Europaparlamentsvalet nästa år. Listan på de tio toppkandidaterna talar sitt tydliga språk. Valet till Europaparlamentet blir bara en generalrepetition inför nästa års riksdagsval.

Sverigedemokraternas presentation av partiets tio toppkandidater visar på flera sätt att Europaparlamentsvalet är långt ifrån partiledningens främsta prioritet. Partiet har inte velat riskera att någon av deras mest tongivande representanter väljs in till EU-parlamentet och uteblir från partiets valkampanj inför riksdagsvalet 2010. För att kompensera bristen på färgstarka kandidater har Sverigedemokraternas valberedning istället letat efter potentiella vallokomotiv bland andra partiets företrädare. Tidigare under året fick Sverigedemokraterna det att låta som om de skulle få napp. Men så blev det alltså inte. Nu återstår en anonym lista och en valkampanj som till stor del handlar om att lägga grunden för valrörelsen 2010.Jakt efter nya väljargrupper


Sverigedemokraterna vet om att det blir svårt för partiet att faktiskt nå ett mandat i Europaparlamentet. Istället kommer partiet att använda valrörelsen till att försöka etablera bilden av ett parti med fler frågor än invandringen på agendan. De kommer också att använda tiden inför valet till att hitta nya eller i alla fall närma sig nya väljargrupper. Valrörelsen blir med andra ord en generalrepetition för Sverigedemokraterna.

Nu gäller det för partiets politiska motståndare att hänga på. Att Sverigedemokraterna uppenbarligen inte lägger allt krut på valet till Europaparlamentet betyder inte att valet är betydelselöst. För Sverigedemokraternas motståndare kan Europaparlamentsvalet innebära en gyllene möjlighet att testa nya grepp för att mota partiet.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här