En gyllene chans för Vänsterpartiet

Publicerad 2009-02-20 20:35

Förra veckan uppmärksammade Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, att Lars Ohly hade listat bloggen Jinge.se som en av sina favoritbloggar. Vänsterledarens favoritval är minst sagt oroande.

Jinge.se, som drivs av vänsterpartisten Jan-Inge Flücht, är en av de mest läst politiska bloggarna i landet och samtidigt en tummelplats för antisemitiska stereotyper och konspirationer.

Några axplock:

Han spinner vidare på, den i högerextrema kretsar så populära, konspirationsteorin om att familjen Bonnier på grund av sin påstådda judiskhet manipulerar och censurerar:
”Den Bonnierägda publikationen Expressen fortsätter sitt heliga krig mot muslimer genom ”journalisten” Arne Lapidus. Uppenbarligen har Lapidus missuppfattat vad familjen Bonnier förväntar sig av honom. Jag tror inte att deras etnicitet gör att de per automatik gillar journalister som brer på och fantiserar fritt i tidningens spalter.”

Han gör även judar kollektivt ansvariga för Israels politik:
”Personligen tycker jag mig se tendenser till att världsopinionen har börjat få nog nu när Förintelsens offer alltmer ter sig som förövare.”

Dessutom upplåter han plats åt Ahmed Rami-beundrare som i en av sina artiklar konstaterar att Lewinskyaffären ”var en typisk Mossadfälla gillrad för Clinton.”

Flera av artiklarna på bloggen är bildsatta med teckningar av Carlos Latuff som häromåret vann andra pris i den antisemitiska teckningstävlingen i Iran.


Tystnad från Vänsterpartiet


Sedan SKMA:s debattartikel i Sydsvenska dagbladet har det varit tyst från Vänsterpartiet – och från den svenska vänstern i stort.
Det är synd.
Den situation som uppstått ger Vänsterpartiet en gyllene chans att visa att man håller rågången mot rasism och främlingsfientlighet.
Det är bara att tydligt ta avstånd från de antisemitiska föreställningar som marknadsförs på Jinge.se.
Det kan väl inte vara så svårt?

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här