Rasismen inom polisen riskerar att legitimera extremhögern

Publicerad 2009-02-13 14:18

Nu måste polisen visa att de menar allvar med sitt värdegrundsarbete, menar Daniel Poohl.

Under den senaste veckan har rasismen inom den svenska poliskåren varit flitigt debatterad. Först var det filmen där en av Malmöpolisens testosteronstinna piketpoliser ondgjorde sig över en ”apejävel” i Rosengård. Sedan visade det sig att ”Nigger Niggersson” och ”Oskar Neger” användes som fiktiva namn i polisens internutbildning.

Att den uppenbara rasismen hos vissa inom poliskåren får människor att känna sig kränkta är självklart. Men problemet med den människosyn som blottats är inte bara att människor kränks eller att polisen får ännu svårare att vinna ett förtroende bland allmänheten. När företrädare för en myndighet som polisen ger uttryck för rasistiska åsikter riskerar det att legitimera extremhögerns idévärld. Polisen ska se till att de lagar som den svenska demokratin vilar på efterföljs. Genom att agera reklampelare för en ogenerad rasism hjälper man snarare till att rucka på de grundläggande fundament som vårt samhälle är byggt på.

Nu måste polisen visa att de menar allvar med sitt värdegrundsarbete. Inte bara för de enskilda individer som kränkts av de rasistiska tillmälena utan för hela det demokratiska samhällets skull.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här