Myten om Hitlers motorvägar

Publicerad 2009-06-18 17:08

Kristdemokraten och laestadianen Karl-Göran Välivaara från Haparanda har trampat i klaveret.
Rejält.
I en debatt i Gällivare landstingsfullmäktige i går föreslog han häpnadsväckande nog att kommunen skulle ta lärdom från Adolf Hitler för att komma ur den ekonomiska krisen.

– Adolf Hitler lät bygga motorvägar och det vände den tyska ekonomin. Men några fick det sämre, ska han enligt Norrbottenskuriren ha sagt.

Till att börja med så är troligtvis ”men några fick det sämre” årets understatement.
I en intervju med Aftonbladet förklarar sig Karl-Göran Välivaara.
– Judarna fick det sämre. De var under förtryck under hela 30-talet och förtrycket kulminerade i samband med kristallnatten 1938.

Nja. Inte riktigt va? Efter det kom ju trots allt Förintelsen.
Det mest omfattande fucking jävla folkmordet någonsin.
Kristallnatten bleknar i jämförelse.

Gällivarepolitikern saknar uppenbarligen takt, respekt och kunskap.

Men bortsett från det uppenbart olämpliga i hans utspel kvarstår ju ändå frågan har vi något att lära av Hitlers ekonomiska politik.

Svaret är nej. Att Adolf Hitler skapade välstånd och tillväxt är en väl odlad myt som uppenbarligen fallit i god jord i Haparanda

Visst ordnade Hitler pengar till sitt tusenåriga rike. Men de kom i första hand från konfiskeringen av tysk-judisk egendom och generösa lån från den internationella vapenindustrin. Pengarna gick till att bygga upp den tyska krigsmakten. Under ”glansdagarna” led tyska skolbarn av skjörbjugg och bristen på livsmedel var omfattande.

Så var det med det.

Vi har skrivit om detta tidigare på expo.se

Läs Göran Blombergs artikel.


Skicka en kopia till Karl-Göran Välivaara.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.