Kalabaliken i Karlskrona gynnar Sverigedemokraterna

Publicerad 2009-08-18 09:23

Sverigedemokraten och kommunpolitikern Richard Johmshof i Karlskrona har all anledning att gnugga händerna inför det kommande valet 2010. Partiet sitter i guldläge med sin vågmästarroll i kommunen.

Årets budgetförhandlingar i Karlskrona kommun blir allt mer kaotiska dag för dag. Mitt i den kommunpolitiska kalabaliken sitter Sverigedemokraterna och njuter av varje sekund.

Karlskrona styrs sedan valet 2006 av ett minoritetsstyre bestående av Alliansens partier och Miljöpartiet, den så kallade femklövern. Tillsammans har femklövern 35 av kommunfullmäktiges 75 stolar. Den har hittills kunnat få igenom sina budgetförslag med hjälp av Sverigedemokraterna. I början av mandatperioden lyckades till och med Sverigedemokraternas starke man i kommunen Richard Jomshof förhandla med kommunstyrelsens ordförande moderaten KG Svensson.

Men nu är läget annorlunda. K G Svensson har fått bakläxa från partitoppen. Moderaterna ska inte förhandla med Sverigedemokraterna. Samtidigt har Sverigedemokraterna bestämt sig för att bryta bilden av ett stödparti till femklövern. Resultatet är ett parlamentariskt kaos.
Där Sverigedemokraterna har ett guldläge.

Vid nästa kommunfullmäktige kan Sverigedemokraterna avgöra vilken budget som ska gälla. Om partiet lägger sina röster på det socialdemokratiska förslaget kommer femklövern att tvingas styra kommunen med socialdemokraternas budget. Alternativet är att K G Svensson lyckas charma vänsterpartiet och socialdemokraterna.

Oavsett är Sverigedemokraterna vinnare. Femklöverns misslyckande har satt Sverigedemokraterna i ett guldläge inför det kommande valet. I kaoset, oordningen och förvirringen kan Sverigedemokraterna framträda som ett alternativ för alla de som tröttnat på snurret i kommunfullmäktige.
Trots att partiet spelar en viktig roll i den förvirrade situation som uppstått.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.