Annons

Använd din röst

Publicerad 2009-09-18 16:07

På söndag är det kyrkoval. För Sverigedemokraterna innebär det ännu en chans att visa att partiet är på frammarsch. Men vad är det egentligen för politik partiet vill driva?

Vi har i ett antal artiklar som publiceras på expo.se idag granskat partiets politik i kyrkan.
Vi kan visa att Sverigedemokraterna är aktiva när det gäller att lägga motioner, främst på grund av att det är det enda sättet för det marginaliserade partiet att påverka politiken.

Vidare kan vi visa att partiet vill förbjuda ”socialister” att hyra lokaler från kyrkan, att dagisbarnen ska tvingas till söndagsskolan och att kyrkan ska ge invandrade kristna förtur när kyrkans lokaler säljs ut.


Vill förbjuda ”socialister” att hyra lokal


Målet för politiken är uppenbart. Sverige ska kristnas. Gud ska ta klivet in i både skola och äldrevård. Samtidigt ska islam motarbetas på alla tänkbara sätt. För enligt Sverigedemokraterna går det inte att ge alla religioner samma värde. ”Som kristna tror vi på religionsfrihet men inte på religionslikhet” skriver kyrkopolitikern Eva Nyman i en motion till Kyrkomötet 2008.

Så ser den Sverigedemokratiska kyrkan ut. Men den här korta valrörelsen har inte handlat om det. I stället har fokus hamnat på Sverigedemokraternas kandidater.


Bakgrund i nazistgrupper


I TV8:s granskning av partiets kandidater till kyrkovalet har det framkommit att flera av dem har ett förflutet i öppet nazistiska grupper eller i Nationaldemokraterna, ett parti som Sverigedemokraterna själva kallat kryptonazister.

Mest iögonfallande är givetvis kyrkovalskandidaten Patrik Ehn som varit aktiv i en rad högerextrema organisationer. Han började sin karriär i nazistiska Nordiska Rikspartiet, gick vidare till Föreningens Sveriges Framtid som sedermera utvecklades till Riksfronten. 2002 kunde Arbetaren avslöja att Ehn, som vid den tiden var aktiv i Centerpariet, var engagerad i den engelska högerextrema gruppen Third Way.

Ehns förfltutna är knappast någon hemlighet. Att han nu dyker upp i Sverigedemokraterna är inte heller särskilt överraskande. Vägen från nazistiska grupper till Sverigedemokraterna tycks för många inte vara särskilt lång.


Intressanta reaktioner


Det intressanta är partiets reaktioner på avslöjandet. Uppenbarligen bemödar sig partiets företrädare att inte ens att låtsas se allvarligt på situationen.

Ehn har i i en intervju i hävdat att han ”nappade på Nordiska rikspartiet på grund av deras antikommunism.
Jahaja. Som om Nordiska rikspartiet var det enda partiet som inte gillade kommunister under 1980-talets kalla krig.

Partisekreteraren Björn Söder förklarade i en intervju i samma tidning att han inte ser några problem med att ha före detta nazister i partiet.

Tommy Hansson, ny chefredaktör för tidningens partiorgan SD-kuriren, slätar även han över Ehns förflutna. Det var i ungdomligt oförstånd som Ehn ”för nära ett kvartssekel sedan, var med i den betydelselösa nazisekten NRP ett par år.” skriver Hansson.

Det kan vara värt att notera att aktivister från ”denna betydelselösa sekt” ligger bakom en rad våldsdåd och mord.


Din röst räknas


På söndag avgörs vilka som ska styra kyrkan under den kommande mandatperioden. För alla de medlemmar i Svenska kyrkan som fortfarande funderar på om de ska gå och rösta finns nu åtminstone en anledning att pallra sig till vallokalen.
Din röst minskar Sverigedemokraternas inflytande.
Det kan behövas
Nu när vi vet vilka de är och vad de vill


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons